IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия иска да е "по-зелена" чрез възобновяема енергия и повече дървета

Освен екологичните цели новият премиер Джасинда Ардърн очерта планове за повишаване на минималната надница и промени в работата на централната банка

21:03 | 25.10.17 г.
<p>
	Джасинда Ардърн. <em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Джасинда Ардърн. Снимка: gettyimages.com

Бъдещото новозеландско правителство се надява да направи страната "по-зелена" като засажда 100 милиона дървета годишно, осигурява ток от възобновяема енергия и инвестира повече във велоалеи и жп транспорт, разказва Ник Пери от Асошиейтед прес.

Джасинда Ардърн, която поема премиерския пост тази седмица, представи споразуменията, които нейната Лейбъристката партия е постигнала с други партии, влизащи в новото правителство.

Освен екологичните цели Ардърн очерта планове за повишаване на минималната надница, прекратяване на възможността чужденци да купуват вече построени жилища и евентуално промени в работата на новозеландската централна банка.

Ардърн, която е на 37 години, ще бъде най-младият новозеландски лидер през последните над 150 години и се надява да изведе страната по един по-либерален път след девет години управление на консервативната Национална партия.

Не е необходимо да ми се оказва влияние по въпроса за климатичните промени, каза тя, допълвайки, че този въпрос ще бъде в центъра на дейността на правителството.

Нейният план предвижва Нова Зеландия да сведе нетните си емисии вредни газове до нула към 2050 година.

Някои от целите ще изискват само малки промени.

Нова Зеландия вече произвежда 85% от електроенергията си от възобновяеми източници включително от геотермални източници, вода и вятър. Ардърн планира този процент да достигне 100 до 2035 година, отчасти и като се проучи дали на покривите на училищата могат да се използват слънчеви панели.

Според нея страната трябва да удвои броя на дърветата, които засажда всяка година, като смята, че тази цел е напълно постижима, като се използва земя, която остава при отглеждането на животни. Ардърн също така призовава правителствените автомобили да бъдат екологично чисти до десет години.

Не всички се радват на тези планове. Много фермери се притесняват, че ще им се наложи да плащат повече, ако бъдат обхванати от схема за търговия с вредни емисии.

Има опасения, че ако това се случи, Нова Зеландия ще стане по-неконкурентоспособна спрямо другите страни производителки на храни, каза Кейти Милн, която е президент на правозащитната организация Federated Farmers.

Правителството планира и да вдигне минималната надница до 20 новозеландски долара (14 долара) на час през следващите няколко години, което е с 27% повече спрямо сегашното заплащане. Ардърн каза, че един обзор на работата на Reserve Bank (централната банка на Нова Зеландия - бел. ред.) ще вземе предвид фактори като равнищата на заетост и стабилността на цените. В момента банката отчита на първо място инфлацията, когато определя основната си лихва.

Ардърн очерта също така план за инвестиране на 1 млрд. новозеландски долара в модернизиране на железопътната и друга инфраструктура.

Ще ви бъде трудно да намерите регион, който не е изпитвал недостиг, каза тя.

Ардърн съобщи, че е говорила с президента на САЩ Доналд Тръмп около пет минути в понеделник, след като ѝ се обадил да я поздрави за изборната победа. Той е заявил, че изборите са получили доста медийно отразяване във Вашингтон и по Източното крайбрежие. Тя пък се е спряла на важната роля на Нова Зеландия в Азиатско-тихоокеанския регион.

Отношенията ни със САЩ са изключително важни, казала Ардърн на въпрос за разговора ѝ с Тръмп. Това не се е променило и няма да се промени, допълнила тя.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още