IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателната доходност по облигациите струва на инвеститорите 24 млрд. долара

Според рейтинговата агенция Fitch отрицателната доходност има широко въздействие върху инвеститори като застрахователи, банки, пенсионни фондове

16:44 | 05.05.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавните облигации по света на стойност близо 10 трлн. долара, които обаче са с отрицателна доходност, струват на инвеститорите около 24 млрд. долара годишно, твърди международната рейтингова агенция Fitch, цитирана от Financial Times. Това представлява предизвикателство за инвеститорите, които правят дългосрочни инвестиции и разчитат на държавните ценни книжа като сигурна основа в портфолиото им.

Рейтинговата агенция предупреждава, че по-рано немислимият сценарий за отрицателна доходност по държавните облигации ще има широко въздействие върху инвеститорите като застрахователи, банки, пенсионни фондове. Анализът посочва, че особено застрахователните компании и пенсионните фондове се затрудняват да получат вързвръщаемостта, от която се нуждаят, за да свият дефицитите.

По изчисления на Citigroup американски и британски компании имат пенсионни дефицити (разликата между задълженията им към пенсионери и активите им) в размер на 520 милиарда долара. Така недостигът на финансиране обществените пенсионни системи в развития свят възлиза на 78 трилиона долара. Тези дефицити се разширяват заради понижаващата се доходност по облигациите. 

„Пенсионните дефицити са бомба със закъснител“, казва Чарлз Милард, един от авторите на доклада на Fitch и бивш председател на федералната агенция за защита на пенсиите. „За съжаление тя ще експлодира бавно, така че не създава усещането за криза. Добрите новини са, че има време да се нанесат поправки. Лошите новини са, че без криза не сме склонни да правим такива корекции“, посочва той.

В резултат на ниска и дори отрицателна доходност по суверенния дълг мнозина инвеститори са принудени да купуват по-рискови облигации с нисък рейтинг или дългосрочни облигации. Това обаче също срива потенциалната възвръщаемост. 30-годишните държавни облигации в Япония, САЩ, Германия и Великобритания имат доходност от съответно 0,26%, 2,64%, 0,91% и 2,34%.

„Има доказателства, че такива политики принуждават инвеститорите да се насочват към по-рискови активи, но е прекалено рано да се каже дали това е устойчива тенденция“, пише в доклада на Fitch. “Във всеки случай изглежда се увеличават рисковете от негативни последици, които не са причинени нарочно, тъй като банките, потребителите и бизнесът се адаптират към по-несигурна икономическа обстановка, в която отрицателните лихвени проценти са все по-често явление”, коментират анализаторите.

Рейтинговата агенция изчислява, че държавните облигации по света с отрицателна доходност са на стойност 9,9 трилиона долара към 25 април. 6,8 трилиона долара за дългосрочни облигации, а 3,1 трилиона долара – краткосрочни. Повечето от тези държавни ценни книжа са в Европа и Япония, тъй като централните банки там понижиха лихвените проценти до отрицателна стойност.

Ако средната доходност е -0,24%, това струва на инвеститорите 24 милиарда долара годишно. Преди пет години тези облигации са били със средна доходност 1,23% и осигуряваха 122 милиарда долара годишно. Преди 10 години пък доходност от 1,83% означава възвръщаемост от 180 милиарда долара на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Да повторя - статията е манипулативна защото се слагат в един кюп частните и държавните пенсионни системи тоест трябва да се прави разлика между капиталовата и солидарна системи ,и задължително трябва реформи на държ.солидарна система като всеки си има лична партида и ако умре преди пенсиониране да се наследяват 50% и т.н. измислил съм как да стане за което трябва нова ''система'' Трябва нова ''система'' заради системната криза ,петролната катастрофа и глобалното затопляне тоест нещата са много взаимосвързани и ако до 1-2год. не се почнат реформите след 10-15год. процесите ще са необратими , ще има хаос ,войни.Нахвърлил съм основните стратегии - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Забрана на офшорките ,''данък Тобин'' и данък лукс и временно таван на печалбите и доходите с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Частните пенс.фондове в САЩ 85% спрямо БВП , Англия 105% ,България 8,5% спрямо Германия 5,5% .Франция 1% , Италия 5,5% ,Испания 9% - http://***.infograf.bg/article/1430806211209Капиталова система на пенсионно осигуряване фалира защото кризата е системна ,защото не може да има безкраен растеж казано кратко и просто Това което аз изследвам е дали тези *** не са го знаели още 1980год. и затова направиха ''вашинктонският консенсус'' но както и да е - няма значение Бог ще отсъди въпроса сега е какво може да се направи и имам стратегии ,и за пенсионната система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Статията е манипулативна защото се слагат в един кюп частните и държавните пенсионни системи тоест дойдоха пак на моята теза ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Основното което трябва да се разбере е системната криза ,че трябва нова ''система'' Световната финансово-икономическа система е грешна и затова ми харесва как е казано ''За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света.''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
sdar
преди 7 години
Кул, хем пари ти дават, хем си плащат за това.Наште и те да вземат да емитират облигации на отрицателни лихви, да вземат пример от света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още