IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредната мисия на кредиторите в Гърция може да бъде отложена

Датите на следващата мисия ще зависят от резултатите от предсрочните парламентарни избори, насрочени за 17 юни, посочват от Европейската комисия

16:29 | 30.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Поредната мисия на кредиторите в Гърция може да бъде отложена

Поредното посещение в Гърция на мисията на кредиторите на страната в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка за оценка на икономическата ситуация и за евентуално одобряване на поредния транш от спасителната помощ може да бъде отложено заради изборите, се посочва в съобщение на Европейската комисия, цитирано от РИА Новости.

Гърция редовно не успява да се вмести в параметрите на утвърдената програма от „тройката“ кредитори и на властите се налага да предприемат нови непопулярни мерки. Тройката пък задържа отпускането на новите траншове от утвърдената втора спасителна програма за страната, без които балканската държава ще фалира.

Датите на следващата мисия ще зависят от резултатите от предсрочните парламентарни избори, насрочени за 17 юни, посочват от ЕК. „По принцип мисията бе насрочена за края на юни и началото на юли 2012 г., но датите могат да бъдат преразгледани през следващите няколко седмици“, пише в съобщението.

Изборите на 17 юни бяха насрочени, след като предишните от 6 май доведоха до конфигурация на силите в гръцкия парламент, която не позволи сформирането на правителство.

Тройката кредитори пък отпуска средства на Гърция по спасителната програма само при изпълнение на поетите ангажименти – провеждане на структурни реформи, приватизация на държавни активи и оптимизиране на бюджета, включително за сметка на сериозно свиване на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още