IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преизбраха Анхел Гурия за генерален секретар на ОИСР

Бившият министър на външните работи и на финансите на Мексико ще остане на поста до 2021 г.

22:12 | 26.05.15 г.
Преизбраха Анхел Гурия за генерален секретар на ОИСР

Анхел Гурия бе преизбран начело на 34-членната Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предава Financial Times.

Бившият министър на външните работи и на финансите на Мексико ще остане на поста генерален секретар на базираната в Париж ОИСР до 2021 г. Неговият трети мандат идва на фона на предизвикателни времена за организацията, която се стреми да запази своята значимост въпреки конкуренцията от други международни структури.

"Очаквам с нетърпение да продължим да трансформираме ОИСР в най-модерната международна организация за насърчаване на по-добрите политики", каза Гурия.

ОИСР провежда икономически изследвания от името на своите държави членки и предлага препоръки за това как да се подобри процеса на вземане на политически решения. Тя разполага с бюджет от 357 млн. евро и около 2500 служители.

Структурата е създадена през 1961 г. под името Организация за европейско икономическо сътрудничество, която помaга да се приложи плана Маршал – американската инициатива за подпомагане на Европа след Втората световна война.

Част от групата са предимно богати държави, въпреки че списъкът бе постепенно разширен с включването на повече държави със среден доход. По време на предишните два мандата на Гурия страни като Чили, Естония и Израел се присъединиха към организацията. Други държави, включително Колумбия и Литва, също искат да станат членове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още