IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провокация от Иран: страната тества нова ракета

Балистичната ракета Choramschahr има обсег от 2000 километра

09:07 | 23.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хасан Рухани. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Хасан Рухани. Снимка: Архив Ройтерс

След като месеци наред провокациите по отношение на ядреното въоръжаване идваха от Северна Корея, в началото на уикенда и Иран обяви официално, че изпитал успешно новата си балистична ракета Choramschahr с обсег 2000 километра. Tя може да бъде оборудвана с различни глави, предава агенция AFP, като се позовава на иранската държавна телевизия.

На  кадрите на телевизията се различават успешен старт и полет на ракетата. Кога обаче са били извършени тестовете, засега не е ясно. 

За последен път Иран тества балистична ракета със среден обсег от същия тип през януари. Тогава имаше дискусии за това, дали по този начин страната не е нарушила резолюциите на ООН.

Eдва преди ден президентът на страната Хасан Рухани обяви разширяването на военните капацитети и на ракетната програма на страната си. Когато ставало дума за отбрана на родината, "няма да питаме никого за разрешение", каза той.

Това бе реакция на последните вербални нападки на американския президент Доналд Тръмп, който в своята реч пред Генералното събрание на ООН във вторник описа Иран като дестабилизирана сила в региона и заплаши с разтурване на ядреното споразумение.

Показването на кадрите по телевизията може да е пряка реакция на забележка на външния министър на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Абдула бин Зайед Ал Наян. В петък вечер той заяви, че Иран нарушава както буквата, така и духа на сключеното през 2015 г. ядрено споразумение с големите сили

„Минаха две години от сключване на ядреното споразумение с Иран, без признаци на промяна във враждебното му поведение", заяви първият дипломат на ОАЕ пред Общото събрание на ООН, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Техеран продължава да развива ядрената си програма и нарушава буквата и духа на това споразумение", добави той. „Подкрепяме засилени мерки за контрол на иранската ядрена програма и продължаваща оценка на изпълнението на споразумението и неговите разпоредби", подчерта външният министър.

Според външният министър на ОАЕ Иран се намесва във вътрешните работи на други страни и подкрепя терористични групи в Ирак, Сирия, Йемен, Ливан, Саудитска Арабия, Бахрейн и Кувейт.

"Иран не само е извършвал крещящи нарушения на принципите на суверенитета, но и продължава да използва кризите в арабския свят, за да подкопава регионалната сигурност, като раздухва и подхранва конфликти", подчерта снощи първият дипломат. Техеран трябва да разбере, че най-добрата основа за хармонични отношения с държавите от Персийския залив е зачитането на суверенитета на страните от региона, добави той. 

Припомняме, че финансовото министерство на САЩ наложи санкции върху шест ирански компании в края на юли заради ролята им в разработването на балистична ракетна програма, след като Техеран изстреля ракета, която може да изведе сателит в орбита.

В началото на август президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон с нови санкции срещу Иран, Русия и Северна Корея, приет от Конгреса. Санкциите в него са насочени и към ракетните програми на Иран, както и нарушаването на човешките права.

САЩ наложиха едностранно санкциите, след като заявиха, че балистичните тестове на Иран нарушават резолюция на ООН, която одобрява ядрената сделка. Те призоваха Техеран да не предприема действия, свързани с балистични ракети, които могат да пренасят ядрени оръжия, включително изстрелвания чрез подобна технология.

Иран отрича балистичните разработки да нарушават резолюцията, заявявайки, че ракетите не са създадени да пренасят ядрени оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още