IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, Турция и Иран се договориха за зоните за деескалация в Сирия

Засега зоните ще действат 6 месеца с опция срокът да бъде удължен

15:23 | 15.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия, Турция и Иран се договориха за създаване на зони за деескалация в Сирия с мандат за 6 месеца. Това се казва в обща декларация след тристранната среща в казахстанската столица Астана, предаде Ройтерс. 

Зоните ще бъдат 4 и ще включват изцяло или частично Източна Гута, както и провинциите Идлиб, Хомс, Латакия, Алепо и Хама, както и някои райони от Южна Сирия, посочва се в декларацията.

Шестмесечният срок на действие на зоните може да бъде удължен. 

Целта на създаването на зоните е да се гарантира спазването на режима на прекратяването на бойните действия, териториалната цялост на Сирийската арабска република, както и да бъде продължена борбата с тероризма, съобщи външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов, цитиран от ТАСС. 

Според агенцията освен общата декларация са приети и 4 документа, които включват мандат за разполагане на наблюдатели на трите страни в зоните за деескалация, правила за използване на военна сила, ред за функциониране на контролно-пропускателните пунктове, както и създаване на съвместен координационен център за съгласуване на действията по контрола на деескалацията в зоните. 

Договорени са границите на зоната за деескалация в западната провинция Идлиб, уточнява турската Анадолска агенция. Все още се обсъжда обаче какви сили да бъдат разположени в тази провинция, която е под контрола на бунтовническа коалиция начело с бившия клон на Ал Каида - "Фронта Нусра", добавя агенцията, цитирана от Ройтерс.

Нова среща за Сирия ще се състои в Астана в края на октомври, става ясно от декларацията на трите страни. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още