IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Заемът за Кипър е твърде рискован, за да бъде поет от един кредитор

Нямаме определени планове и не сме получавали инструкции за отпускане на кредит на Кипър, обяви руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак

22:12 | 26.12.12 г.
<p>
	Сергей Сторчак. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Сторчак. Снимка: Архив Ройтерс

Русия не планира да отпусне заема от 5 милиарда евро, който ѝ беше поискан от Кипър, защото рисковете са твърде големи, за да бъдат поети от един-единствен кредитор, зави руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак, цитиран от гръцкия вестник Kathimerini.

"Нямаме определени планове или инструкции да направим това", заяви Сторчак в интервю в Москва. "Очевидно е, че никой отделен кредитор на може да работи с Кипър сам. Всеки, който реши индивидуално да финансира правителството на тази страни или да помогне за рекапитализирането на банките ѝ, би поел огромен риск", подчерта той.

Кипър, чийто държавен дълг се очаква да достигне 89,7% от брутния вътрешен продукт на страната през тази година, в края на юни стана четвъртата страна от еврозоната, която поиска спасителна помощ. Освен че потърси помощ от партньорките си от еврозоната и МВФ, Кипър помоли и Русия за нов заем, след като получи 2,5 милиарда евро миналата година.

Споразумение с еврозоната и Международния валутен фонд се очаква да бъде подписано до 12 февруари, заяви председателят на Икономическата и финансова комисия на Европейския съюз Томас Визер, който оглавява групата представители, подготвящи заседанията на съвета на финансовите министри на еврозоната (т. нар. Еврогрупа).

На Кипър може да са необходими 17,5 милиарда евро, почти колкото е размерът на икономиката му, за да изплати задълженията си и да рекапитализира банките, заяви финансовият министър Васос Сиарли на 22 ноември.

През миналата седмица руският президент Владимир Путин посочи, че Русия ще обмисли отпускането на финансова помощ на Кипър като част от международен спасителен пакет, след като еврозоната заеме единна позиция за отпускане на помощ за острова.

"Макар да не изключваме възможността да участваме, както каза президентът, ние не сме основни кредитори", подчерта Сторчак, който отговаря за дълга и международните финансови операции на Русия. "Ако се сформира група от кредитори, които да помогнат на Кипър, тя ще бъде базирана на членството на Кипър в ЕС", добави той.

Настоящият заем на Кипър, отпуснат от Русия, чийто падеж е през 2016 г., имаше за цел да помогне на кипърския комунистически президент Димитрис Христофиас да стабилизира правителствените финанси, напомня гръцкото издание.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още