IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия и Ирак отново отварят границата си за търговия след 27 години

Обявлението е в резултат на решение на саудитския кабинет от понеделник за установяването на съвместна търговска комисия с Ирак

16:02 | 15.08.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия и Ирак планират да отворят границата си за търговия край саудитския град Арар за пръв път от 1990 г., когато тя бе затворена, след като страните прекъснаха отношения заради инвазията на Садам Хюсейн в Кувейт, съобщава Ройтерс, цитирайки местни саудитски медии.

Саудитски и иракски представители са обиколили мястото в понеделник и са разговаряли с иракски религиозни поклонници, които през последните 27 години са получавали достъп веднъж годишно по време на сезона за поклонение в Мека, съобщава вестник Mecca.

Гуверньорът на югозападната иракска провинция Анбар заяви, че правителството на Ирак е разположило военни, които да защитават маршрута през пустинята, водещ до Арар, и нарече отварянето на границата „важна стъпка“ за подобряване на отношенията.

„Това е страхотно начало за ново бъдещо сътрудничество между Ирак и Саудитска Арабия“, казва Сухейб ал-Рауи.

Обявлението е в резултат на решение на саудитския кабинет от понеделник за установяването на съвместна търговска комисия с Ирак.

Саудитска Арабия и ОАЕ ухажват северната си съседка, като част от усилията си да спрат нарастващото регионално влияние на кръвния им враг Иран.

Водените от сунити държави от Персийския залив през последните седмици посрещнаха влиятелния иракски шиитски духовник Моктада ас-Садр за разговори с принцовете престолонаследници – редки визити след години напрегнати отношения.

От кабинета на Садр казаха, че срещата му със саудитския принц Мохаммед бин Салман е довела до споразумение с кралството за дарение от 10 млн. долара в подкрепа на иракското правителство и за проучване на възможни инвестиции в шиитските региони в Южен Ирак.

Отварянето на границата за търговия бе в списъка с цели за разговорите, публикуван от кабинета на Садр.

Садр ръководи сериозен брой последователи сред бедните в Багдад и градове в Южен Ирак и е един от малкото иракски шиитски лидери, които поддържат известна дистанция от Техеран.

Възстановяването на отношенията между Саудитска Арабия и Ирак започна още 2015 г., когато петролното кралство отвори отново посолството си в Багдад след 25-годишно прекъсване.

Саудитският външен министър Адел ал-Джубейр посети Багдад през февруари, а двете страни обявиха през юни, че ще създадат координационен съвет, за да подобрят отношенията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
.....заради инвазията на Садам Хюсейн в Кувейт ....----------------------------------------------------------------това е пълна лъжа, еббаси кухия сайт поне веднъж да напишат истината, за тва в интервюто на Попов, са махнали коментарите щот ше го напрайме на пастърма "доближавали се до западните медии" е виждаме виждаме, лъжене до откат и преписване на простотии .... Ако Саддам не го бяха предали генералите за пари и имаше атомни бомби като С.Корея, Ирак никога нямаше да е в руини от американските фашисти които го нападнаха и осъществиха инвазия в Ирак, защото Саддма никога не е прайл никви инвазии в Кувейт, а самия Кувейт е творение на Английската Империя преди тва никога не е съществувала тая държава докат не са им намерили петрола ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още