IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия - спасителят на Персийския залив?

Отварянето на фондовия пазар на страната за чужди инвестиции може да окаже позитивно влияние върху целия регион

08:34 | 24.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В понеделник миналата седмица Саудитска Арабия отвори фондовия си пазар за чужди инвеститори. Най-силните овации обаче за тази стъпка може да дойдат не от другаде, а от съседите й в Персийския залив, коментира The Wall Street Journal (WSJ).

Международният дебют на саудитския пазар бе дългоочакван от чуждестранни инвеститори, тъй като това е един от най-големите пазари, до които нямат достъп. Но други арабски страни – включително Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства (ОАЕ), вероятно ще спечелят най-много, тъй като това ще привлече инвеститорското внимание към региона като цяло. 

По принцип големите международни инвеститори не показваха особен интерес към Залива, тъй като най-големият за тях пазар бе затворен, коментира Сачин Мохиндра, управител на портфейл в базираната в Абу Даби Invest AD. Компанията управлява повече от 350 млн. долара в активи с фокус върху шестте държави членки на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив.

„Отварянето на саудитския пазар ще промени тази тенденция и ще има позитивен ефект върху останалите пазари от Залива, тъй като интересът нараства на глобално ниво“, допълва той.

Страните от Залива, чиито икономики са силно зависими от петрола, са изправени пред най-трудните си времена от години насам, след като цените на петрола се сринаха почти наполовина през последната година и се очаква да останат ниски на фона на пренасищането на пазара и слабото търсене.

Някои лидери от региона се надяват, че увеличаването на чуждите инвестиции в местни компании ще помогне да се диферсифицират икономиките им, за да не зависят толкова много на петрола. Според Международния валутен фонд (МВФ) диверсификацията ще помогне да се установят петролно независими икономики, което ще бъде изключително важно в бъдеще, ако петролните запаси продължат да намаляват.

Пазарната капитализация на Саудитска Арабия е по-голяма от тази на всички пазари в Залива взети заедно. Пазарната стойност на най-голямата вписана фирма, нефтохимичния гигант Saudi Basic Industries Corp. (Sabic), е по-голяма от целия пазар на публични компании в Оман и Бахрейн взети заедно.

Саудитският пазар включва най-различни сектори, включително финансови услуги, индустрии, телекомуникации, хранителна промишленост и търговия на дребно, което го прави много по-разнообразен в сравнение с останалата част от Персийския залив.

Според някои инвеститори регионът има добри перспективи за икономически растеж въпреки сегашния спад на цените на петрола.

Гадир Абу Лейл-Купър, ръководител в Baring Asset Management, заявява, че според тях има „много възможности във фирмите за недвижими имоти, потреблението и услугите, в образованието и здравеопазването, както и в религиозния туризъм“. Baring очаква компаниите в сферата на частното здравеопазване, образованието и обучението да са сред най-печелившите в Залива.

Пазарът в Саудитска Арабия отбелязва ръст от 16% през 2015 г. и се очаква да достгине петгодишен връх, твърди Credit Suisse и допълва, че саудитските акции се търгуват 16,8 пъти по-скъпо от прогнозираните печалби, като за сравнение това съотношение е само 12,7 на развиващите се пазари в световен мащаб.

Страните от Залива планират да положат друг тип усилия, за да стимулират икономиките си извън петрола.

Дубай, който е част от ОАЕ и има ограничени петролни резерви, се превърна в регионален център на туризма и търговията, създавайки компании от световна величина като Emirates Airline и пристанищния оператор DP World, които показват амбициите му за растеж. Пазарът на недвижими имоти е привлякъл големи чуждестранни инвестиции, отчасти заради факта, че е сравнително безопасен и отворен за чужденци в сравнение с други части на региона.

Абу Даби, също част от ОАЕ, и Катар последваха т.нар. „дубайски модел“, използвайки огромните си резерви от петролни и газови фондове, за да субсидират дейностите си и в други сектори. И двете държави създадоха огромни самолетни компании и се опитват да привлекат повече търговци и туристи.

Според Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) преките чуждестранни инвестиции в страните от Залива през последната година са били доста мудни. Западна Азия, която включва държавите от региона, отчита спад на преките чуждестранни инвестиции с 4% до 44 млрд. долара през 2014 г. спрямо 8% спад на световно ниво.

От бизнес гледна точка Дубай може да е един от най-печелившите, особено ако инвеститорите използват емирството като център, от който да работят на саудитските финансови пазари“, казва Джейсън Тъви, икономист по Близкия изток в базираната в Лондон Capital Economics.

Дубай разполага с добре функциониращ финансов център, който вече помещава някои от най-големите фирми, свързани с инвестиции в световен мащаб. Емирството предлага лесен начин за живот и повече свобода в сравнение с някои от съседите си – Саудитска Арабия, например, която не позволява на жените да управляват автомобили и забранява всякакви форми на забавление като филми и концерти. Това прави Дубай по-привлекателна опция за чужденците, проучващите местните възможности.

Катар и ОАЕ получиха статут на развиващи се пазари от MSCI през миналата година, което позволява на световните фондови мениджъри да следят индексите и да купуват акции от тези държави. Това оказа положително, но краткосрочно влияние върху страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още