IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирия и руските сили подготвят съвместна операция за освобождаването на Алепо

Там на практика споразумението за прекратяване на огъня не действа

17:47 | 10.04.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Сирийските сили и руските въздушно-космически сили подготвят съвместна операция за освобождаването на северния сирийски град Алепо от контрола на бунтовниците, предадоха световните агенции, като цитираха сирийския премиер Уаел Надер ал Халки по време на среща с руски парламентаристи, състояла се в Дамаск.

Заедно с руските партньори ние подготвяме операция за освобождаването на Алепо и за възпирането на всички незаконни въоръжени групи, които не се присъединиха към споразумението за прекратяването на огъня или които го нарушават, каза премиерът.  

Според сирийския премиер поемането на контрола върху Алепо ще позволи на сирийската армия да напредне към Дейр аз Зур, контролиран на 60% от джихадистите от Ислямска държава.

Град Алепо, бивша икономическа столица на Сирия, е разделен от 2012 г. между четири квартала, контролирани от различни бунтовнически групи и зони, контролирани от силите на режима на Башар Асад.

В Сирия прекратяването на огъня влезе в сила на 27 февруари, но сраженията продължават в зоните, в които се намират джихадистите от Ислямска държава и от сирийския клон на Ал Каида - Джебхат Ан Нусра.

В района на Алепо за последните 24 часа най-малко 19 членове на Ан Нусра и на различни бунтовнически групи загинаха в сражения, както и 16 бойци на силите на режима.

Това означава, че там на практика споразумението за прекратяване на огъня почти е рухнало по основните фронтови линии, каза Рами Абдел Рахман, ръководител на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.
 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
IQ96
преди 7 години
Ами има и икономически новини: например "отмъкването" на 100мил$ от Федералната банка в САЩ от парите на централната банка на Бангладеш.Друго: Не е ясно изявлението на Рами Абдел Рахман,какво значи практически споразумението не е влязло в сила. Е как да влезе в сила, като то не се отнася за намиращите се там терористи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
"...подготвят съвместна операция за освобождаването на северния сирийски град Алепо от контрола на бунтовниците, предадоха световните агенции, "И сега значи вече не са терористи, а бунтовници? Това ли е най-последната инструкция? Туй от толкоз лъжи сами се оплетоха кой какъв е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Само с икономически теми са умрели от глад...нищо че у задния двор са оставили кухата лейка амстердам и гейчето маранди да дирижират хора на малоум.ните , все още останали там...премести си го у другия крачол !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
be_google
преди 7 години
Кое е ИНВЕСТИЦИОННОТО във войната срещу ислямонацистите в Сирия, Ирак, Египет....и др държави? Нали ръсите от години банове за политически коментари, а самите вий се чудите с какво да си нъпълните сайта май....аз примерно мога да си регистрирам по 20 ника дневно, но е въпрос на принципи. Бан-бан, ок. имате си достатъчно празноглавци - стамболовци, сокололоффци с по 10 ника, червени сганове....прекрасен сайт и форум :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още