IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г7 обсъждат ядрения тероризъм

В дневния ред на срещата на световните лидери ще бъде и темата за кризата в Украйна

11:00 | 24.03.14 г. 2
Страните от Г7 обсъждат ядрения тероризъм

Страните от Г7 ще се съберат днес в Хага, където ще обсъдят ядрения тероризъм, предаде Ройтерс. В рамките на конференцията световните лидери ще говорят и за кримския въпрос. Срещата е организирана от американския президент Барак Обама.

Руският държавен глава Владимир Путин няма да участва в събитието. Вместо това се очаква Москва да изпрати външния министър Сергей Лавров, който да проведе разговори с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Според експерти това, че фокусът пада върху кризата в Украйна, не бива да е за сметка на преговорите, свързани с по-добрата сигурност на ядрените материали.

Срещата ще включва само представителите на страните от Г-7, но в Хага ще присъстват и делегации от общо 53 страни. Причината за това е, че ядрената сигурност не се ограничава само до най-големите световни сили.

По думите на Обама тези срещи имат за цел да намалят т.нар. „мръсна бомба“, а това е една от най-важните международни политически цели. Държавите обикновено защитават ядреното си оръжие и съоръжения като суверенен въпрос.

Срещите пък са насочени към съгласуването на индивидуалните ангажименти между участниците и често завършват с необвързващи декларации.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
"По думите на Обама тези срещи имат за цел да намалят т.нар. *** бомба, а това е една от най-важните международни политически цели. Държавите обикновено защитават ядреното си оръжие и съоръжения като суверенен въпрос."Не бяха ли украинците, които преди няколко дена обявиха, че ще излизат от Договор за неразпространение на ядрените оръжия???Ако не следях нещата, щях да си помисля, че предупреждават Киев, но уви:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Западът съвсем изтрещя! Обсъждат ядрени проблеми без едната от двете ядрени суперсили на планетата, демек - Русия, която за минути може да заличи живота на планетата, е наказана в ъгъла като непослушно дете!Това е толкова малоумно, че даже трудно се коментира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още