IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното по футбол носи още един проблем за Бразилия - ръст на инфлацията

Растящите цени поставят под въпрос преизбирането на Дилма Русеф на президентските изборите, насрочени за октомври

17:13 | 21.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Световното по футбол носи още един проблем за Бразилия - ръст на инфлацията

Броени месеци остават до началото на Световното първенство по футбол (мачовете започват в средата на юни), а проблемите около провеждането му продължават да валят. Освен закъснението на довършителните работи по инфраструктурните обекти и превишаването на разходите, бразилското правителство ще трябва да се справи с неочаквана заплаха – ръст на инфлацията, отбелязва Reuters.

Страната очаква най-малко 600 хил. туристи по време на първенството. Това неминуемо ще се отрази в посока нагоре върху цените на самолетните билети (мачовете ще се провеждат в 12 града), храните в ресторантите и на стаите в хотелите. Тези разходи представляват около една десета от разходите в индекса на потребителските цени на Бразилия.

Още отсега се наблюдава поскъпване на туристическите услуги, отбелязва Reuters. В столицата нощувка в четиризвезден хотел в близост до стадиона стига до цена от 600 долара. По време на първенството цената може да стигне и 1 000 долара.

За разлика от страните в Европа, където дефлацията става все по-явна заплаха за развитието на икономиката, в Бразилия инфлацията е в размер на малко над 6 на сто.

Анализаторите коментират, че все още е трудно да се прецени какъв ще е ефектът от първенството върху цените на потребителските стоки. Според Жуан Женсен, експерт в консултантската Tendencias, само за юни инфлацията ще се повиши с 0,35 процентни пункта. Икономистите обаче са категорични, че след края на мачовете, през юли ще има намаление на инфлацията. Неясна остава реакцията на потребителите.

Прогнозите на правителството са, че Световното първенство по футбол ще доведе до ръст на бразилската икономика с около половин процентни пункта, както и хиляди работни места. Заради първенството обаче инфлацията ще надмине целта от между 2,5% и 6%, поставена от правителството за 2014 година.

Растящите цени поставят под въпрос и преизбирането на президента Дилма Русеф. Президентските избори са насрочени за октомври, но статистиката вече отчита, че инфлацията и слабият ръст на бразилската икономика се отразява зле на популярността на Русеф. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още