IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария започна преговори с МВФ и ЕС за кредит от 15 млрд. евро

Премиерът Виктор Орбан има нужда от финансирането, за да си осигури преизбиране през 2014 г., твърдят анализатори

10:47 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Унгария започна преговори с МВФ и ЕС за кредит от 15 млрд. евро

Унгарското правителство на премиера Виктор Орбан започна преговори с Международния валутен фонд и Европейския съюз за получаване на кредит в размер на 15 млрд. евро, съобщи Bloomberg.

Мисията на МВФ и ЕС пристигна в Будапеща вчера. Ако преговорите приключат успешно, Унгария ще може да получи исканите средства до края на октомври, но повечето анализатори, анкетирани от американската агенция, смятат, че парите ще бъдат получени по-късно.

„Виктор Орбан е по-притеснен от вътрешнополитическата ситуация, отколкото от настроенията на инвеститорите. Като се вземе предвид спада на популярността на партията му Fidesz и наближаващата избирателна кампания, мисля, че Орбан ще изчака положението да се влоши значително, преди да започне да действа. Страната ще получи средствата по заема не по-рано от декември“, твърди икономистът в IdeaGlobal Юри Крен.

Унгария потърси помощ от МВФ още през ноември 2011 г., но международните кредитори поставиха като условие да не бъдат гласувани промени в закона за централната банка на страната, които биха я лишили от свобода на действията. Унгарското правителство не се съобрази с изискването и промените бяха приети.

На 6 юли обаче бяха гласувани нови в смисъла, изискван от международните кредитори. Още в същия ден говорителят на Европейската комисия Оливие Байи заяви, че ЕК приветства одобрението на поправките и е готова да поднови преговорите с Унгария.

„Орбан има нужда от кредит, за да си осигури преизбирането през 2014 г. Това е последната възможност да укрепи икономиката и да набере точки преди началото на кампанията, ако, разбира се, преговорите приключат до края на лятото. Затягането им би увеличило риска от фалит на икономиката през 2013-2014 г.“, изтъкват икономистите в Bank of America Corp. Рафаела Тенкони и Мей Доун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още