IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече не сме номер едно по корупция в ЕС, гърците ни изпревариха

Страната ни е на 75-то място по корупция от 170 държави, попадащи глобалната класация на Transparency International

10:35 | 05.12.12 г. 4
Вече не сме номер едно по корупция в ЕС, гърците ни изпревариха

Гърция е изпреварила България и през 2012 г. вече е най-корумпираната държава в Европейския съюз. Това показва индексът за възприятие на корупцията за 2012 г., изготвен от Transparency International, който класира над 170 държави според нивото на корупция в публичния сектор.

За една година България се е изкачила до 75-та позиция в глобалната класация, след като през 2011 г. беше на 86-то място. Страната ни е събрала 41 точки от 100 възможни.

От Transparency обаче подчертават, че изследването на възприятието за корупция тази година се е провело по нова методология. Организацията предупреждава, че поради тази промяна резултатите за 2012 г. е трудно да бъдат сравнявани с тези от предходни години.

От съседните ни държави след нас са класирани Сърбия (80-то място) и Гърция (94-то място), а преди нас са класирани Македония (69-то място), Румъния (66-то място) и Турция (54-то място).

Корупцията в страната ни е на същото ниво, какво е в Либерия, Черна гора и Тунис, отчитат още от организацията.

Най-ниски нива на корупция през 2012 г. са регистрирани в Дания, Финландия и Нова Зеландия, които са събрали по 90 точки. След тях са класирани Швеция, Сингапур, Швейцария, Австралия, Норвегия, Канада, Холандия, Исландия и Люксембург.

В дъното на класацията са Афганистан, Северна Корея и Сомалия, които са събрали по само 8 точки. Високи нива на корупция са отчетени също в Судан, Мианмар, Узбекистан, Ирак, Венецуела и други страни.

Организацията подчертава, че позициите на държавите от еврозоната са се влошили през 2012 г. заради тежката криза и призовава политическите лидери на страните от европейския валутен блок да предприемат мерки, за да намалят рисковете, свързани с корупцията на публичния сектор.

От организацията отбелязват, че корупцията остава сред най-сериозните обществени проблеми в глобален мащаб. Над две трети от държавите в класацията са с резултат под 50 точки, което показва, че публичните институции трябва да станат по-чисти и прозрачни.

„Правителствата трябва да интегрират антикорупционни действия в процеса по взимането на всички публични решения. Приоритетно трябва да се приемат по-точни правила за лобизма и за финансирането на политическите партии, както и публичните органи да станат по-достъпни за хората“, коментира Югет Лабел, председател на Transparency International.

Натиснете върху изображението, за да го видите в пълен размер

Графика: Transparency International. В жълто са страните с най-ниски нива на корупцията, а в тъмно червено - най-корумпираните държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Като дойдат *** отново ще бъдем намба оан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Корупцията ни си е средна за региона.В Германия, Франция, Англия също има много корупция(конфликт на интереси) само, че най вече на високо ниво. На ниско е доста по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Аз съм сигурен и че и преди не сме били номер 1, но просто няма как да изкарат държава от ЕЗ толкова черна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Една от положителните страни на кризата е че, България вече няма да е нарицателно за страна с "огромна" корупция и удобна боксова круша на всеки евро чиновник .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още