IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виена отново е градът с най-високо качество на живот, София е 115-та

В топ 10 на класацията на Mercer преобладават европейски градове

21:03 | 04.03.15 г. 26
<p>
	Австрийската столица може да се похвали с наситен културен живот. <em>На снимката: Виенската опера, Ройтерс</em></p>

Австрийската столица може да се похвали с наситен културен живот. На снимката: Виенската опера, Ройтерс

Столицата на Австрия Виена отново е обявена за града с най-високо качество на живот в света, сочи класацията на консултантската компания Mercer за 2015 година.

София е на 115-то място в класацията, която обхваща общо 230 града.

Първите пет позиции остават непроменени спрямо миналата година: на второ място е Цюрих в Швейцария, следван от Окланд в Нова Зеландия, Мюнхен в Германия и Ванкувър в Канада.

Топ 10 се допълва от германските градове Дюселдорф и Франкфурт, Женева в Швейцария, Копенхаген в Дания и Сидни в Австралия.

От страните в Централна и Източна Европа най-добре се представя Прага - на 68-мо място, както и Будапеща и Любляна, които са класирани заедно на 75-то място. Румънската столица Букурещ заема 110-то място.

Най-зле класираните градове в региона са Киев – 175-то място, Тирана – 180-то  и Минск – 189-то.

В дъното на световната класация е иракската столица Багдад.

Проучването има за цел да помогне на компаниите и организациите да определят какви средства да отпускат за компенсации и надбавки за персонала си в чужбина. Фирмата използва няколко критерии, сред които политическа стабилност, здравеопазване, образование, престъпност, възможност за почивка и транспорт.

Виена, в която живеят 1,7 милиона души, оглавява класацията за шеста поредна година. Австрийската столица може да се похвали с наситен културен живот, всеобхватно здравеопазване и умерени жилищни цени. Обширната мрежа за градски транспорт струва само едно евро на ден с едногодишна карта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Така е, обаче за Виена никой от градските архитекти явно не си е позволявал да говори за парковете на дв. Хофбург, дв.Шонбрюн и дв.Белведере, че са 'едни поляни, едни фонтани' ... като напр. изказванията по телевизията на някои наши велики градоустройственици ... по отношение на градската градина в София.И във Виена никъде няма в идеалния център 'космическа черна дупка' с някакви абсолютно кичарски и недоизкопани и недореставрирани руини и тухли от времето на не-знам-си-кого-си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Австрииците направиха обаче нещо съвсем на скоро за което ги поздравявам!! Казаха на тея HYPO Alpe Adria аре глейте си работата. От днес натаък банките не са свещенни крави и се опраайте 8 млрд. няма да ви дадем кредиорите да се опраат и МВФ веднага се наусиха и S&P веднага нещ им разбазикаха рейтинга ...... гадовете мръсни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Ми не беше най-умното нещо, което са правили австрийците, говорил съм с умни и богати хора там - не мислеха като теб, но тогава такива бяха ветровете. Те с италианците тогава излязоха най-умните... хаха! Щото не им беше проблем - Франция с 60 реактора, Германия с 20 - ток колко искаш! Беше много забавно да гледаш как австрийски еколози на границата с Чехия пищят срещу новостроящата се тогава чешка АЕЦ Темелин, а над главите им по жиците тече чешки атомен ток от старата АЕЦ Дуковани към Австрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ползват си я бе, знаеш ли кви партита се организират там ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
еми нали тва казвам докат беше Соца. тея се награбиха, не само на наще комунисти на всички ама сега ...... а паметника на съветския войн стои там даже е и позлатен :)) А индустрията им не е нещо кой знае какво и е направена също както в Швейцария от париците от вън, но вече парици от вън няма, докато в Швейцария все още го има. Паднат ли тея банкови тайни само гледай с Часовникарите кво ше стане с тея тука видях кво стана след като ги прибра ЕС - обедняха - тва стана. То пак ше им остане нещо, ноооо тогава вече ше пее друго радио
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 9 години
И влязоха в историята с построена но никога не експлоатирана АЕЦ защото хората на референдум казаха не на атомната енергия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Всъщност, икономическите проблеми на Австрия започнаха с падането на Желязната завеса, но най-вече, с развитието на ЕС и приемането в него на Страните от Централна и Източна Европа. Отпадането на мита, визи и паспорти нанесе най-силния удар върху комисионерския елемент в австрийската икономика. Но те са много подобни на швейцарците - скрити лимнки. Уж туризъм, уж дъвки и бонбонки, но имат доста сериозна индустрия и имат какво да продават. Иначе е полезно за разни кратуни да идат и да видят как се отнасят хората към историятя зи - на един площад - Шварценбергплац, идин до друг мирно и кротко си стърчат паметника на маршал Шварценберг и доста по-внушитерният мемориал на Червената армия - осветен, блестящ от чистота, комплексарски *** по и около него... хехе!И да - австрийците трудно ще приемат политиката на ЕС срещу Русия - те са добри в търговските сметки! хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
австрия в известен смисъл е уникална държава. Тя е окупационна зона на СССР и би следвало да има същата съдба като на Чехия, Унгария и ГДР, но тогава Сталин прави жест и не налага политическата си система там. Поставя обаче условия, едно от които е да води външна политика в определени граници и си запазва правото, ако Австрия наруши някои от тези принципи, да върне войските си там в рамките на 48 часа. Това обаче донесе на австрийците само ползи!Михале, парите на бившите комунисти във Виена са капка в морето! Австрийците повече от 40 години бяха икономическият мост между звата свята от двете страни на Желязната завеса и от това прибираха яки "ТОЛ такси"... хаха! 95% от сделките между соцлагера и западноевропейския бизнес минаваха през австрийски посредници, а те работеха с сомисионни от 10% нагоре. Засичал съм 35% комисионна върху германска машина!!!А Виена е най- космополитният град в Европа, нещо като европийски Ню Йорк, но много по-чист и човешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
ем как това не е ляво:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Съгласен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още