IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България купува газ на една от най-ниските цени в Европа в момента

Причината е пазарната конюнктура, но тя може много бързо да се промени, коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев

15:10 | 22.03.16 г.
България купува газ на една от най-ниските цени в Европа в момента

Заради пазарната конюнктура цената на газа за България е една от най-ниските в Европа - около 150 долара за 1 000 куб. метра за второто и третото тримесечие. Това съобщи депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев по време на енергийна конференция, която се провежда в София.

Той обаче предупреди, че случващото се на пазарите много бързо може да се промени. В последните дни вече се наблюдава поскъпване на петрола и България трябва да бъде подготвена. Страната ни е една от малкото в Европа, която получава природен газ от един източник и само по един маршрут, напомни депутатът.

"На България й трябва алетрантива, която да й позволи по-добри условия при промяна в пазарната конюнктура", посочи Добрев. Това например са инвестициите в инфраструктура, сред които една от най-важните е новата интерконекторна връзка с Гърция - газопроводът ICGB, както и изграждането на терминал за втечнен газ край Александруполис.

По тази връзка България ще може да получава газ и от Каспийския регион - през газопроводите TAP и TANAP, припомни бившият енергиен министър.

Той посочи, че сред важните аспекти на енергийната диверсификация на България е местният добив. Според  Добрев е много добър сигнал, че в година, в която повечето петролни компании свиват разходите си заради ниската цена на петрола, България е успяла да даде лиценз за проучване на блока "Силистар" в Черно море.

Всъщност за този блок има само ограничена информация от стари сеизмични проучвания, отбеляза депутатът.

По отношение на другите проекти в Черно море имаме потвърждение на инвестициите в "Хан Аспарух", където се очаква до средата на април да бъде направен и първият сондаж, допълни Добрев. Работата по него ще отнеме 3 месеца и след това ще има повече информация за залежите и дали находището може да бъде експлоатирано.

Години обаче ще минат докато се стигне до търговска експлоатация на "Хан Аспарух" дори и да се докаже, че добивът е икономически изгоден, призна Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още