IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енерго - Про Мрежи отрича твърденията за злоупотреба с господстващо положение

Компанията твърди, че не е нарушила Закона за защита на конкуренцията

10:21 | 26.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

„Енерго - Про Мрежи“ ще представи своите възражения срещу предявеното твърдение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за злоупотреба с господстващо положение, информира компанията.

Припомняме, че с две отделни определения КЗК предяви твърдения за злоупотреба с господстващо положение срещу Националната електрическа компания (НЕК) и „Енерго - Про Мрежи“. Според Комисията двете дружества са възпрепятствали достъпа на фотоволтаична централа „Орлова могила“ до мрежите на ЕРП-то и на НЕК.

„Енерго - Про Мрежи“ информира, че към настоящия момент не е уведомено официално за предявеното от КЗК твърдение за нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Също така компанията не е получила определение на КЗК за повдигане на обвинение. 

Компанията твърди, че не е нарушила ЗЗК.

В своите действия „Енерго - Про Мрежи“ винаги е следвало изискванията на българското законодателство, което регламентира правилата за присъединяване на производители на електрическа енергия към електроразпределителната мрежа, се казва в отговора на компанията.

Тя допълва, че фотоволтаичната електроцентрала „Орлова могила“ е поставена под напрежение още през 2012 г. при спазване на нормативните изисквания, като в продължение на години произвежда и продава електричество.

Случаят вече беше разглеждан веднъж от КЗК, след което през 2014 г. Върховният административен съд отмени решението на КЗК за установяване на нарушение като незаконосъобразно, казва ЕРП-то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още