IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще коства декарбонизацията на енергетиката до 2050 г.?

България трябва да изготви своята нова енергийна стратегия внимателно, а не с прибързани решения, каза председателят на КЕВР

13:05 | 31.10.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новите европейски политики залагат на декарбонизацията на икономиката до 2050 година, какво ще коства това анализираха от Центъра за изследване на демокрацията. Експертите представиха своите заключения от доклада.

Три са сценариите за развитие - без никакви поставени цели, декарбонизация, започваща още днес и трети вариант - забавена декарбонизация, тоест без действия до 2030 година и рязък завой към декарбонизация.

Мартин Владимиров от Центъра, който представи изследването, посочи, че действията на ЕС са насочени дългосрочно към намаляване на въглеродните емисии и това предвижда подобряването на енергийната ефективност и навлизане на възобновяемите източници. Това ще бъде насърчено чрез поскъпването на емисиите за въглероден диоксид (до 88 евро за тон през 2030-2035 година), както и затварянето на въглищни и газови централи.

И при трите сценария на институцията България няма нужда от нова ядрена или като цяло голяма мощност, а страната ще стане вносител на електроенергия, което ще бъде обосновано от плановете да бъде създаден единен европейски енергиен пазар. 

АЕЦ "Белене" ще бъде устойчива във финансово отношение само при цена на електроенергията над 80 евро за мегаватчас, а прогнозата на Центъра е цената на електроенергията да поскъпне от 34 евро за мегаватчас днес до около 70 евро за мегаватчас. В допълнение прогнозите са и че АЕЦ "Козлодуй" ще намали мощността си с 10% в пикови моменти, когато ВЕИ мощностите работят в своя пик.

И трите сценария предвиждат инвестиции на държавата във ВЕИ - между 4 млрд. и 16,5 млрд. евро. Ако плановете за декарбонизацията започнат още днес, цената ще бъде най-ниска, защото част от зелените мощности ще могат да се реализират на пазарен принцип. За целта обаче е нужна пълна либерализация на пазара и да няма тежести по отношение дългосрочни договори и стимули за сектора.

България няма нужда от нови мощности, а само заместващи и от по-добро управление на централите, изтъкна от своя страна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, който участваше в тази дискусия в качеството си на енергиен експерт. Той посочи, че България трябва да изготви своята нова енергийна стратегия внимателно, а не с прибързани решения и коментира, че извеждането на въглищните централи в Маришкия басейн например може да бъде компенсирано не с нови мощности, а с превръщането им в газови централи, което има прецедент в световен мащаб.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев допълни, че санирането досега спестява 1 млн. мегаватчаса електроенергия годишно, което се равнява на 140 мегавата инсталирана мощност. Тъй като спестяването идва главно през зимния сезон, това означава, че намалената консумация пести 280 мегавата инсталирана мощ, или един блок в ТЕЦ Марица Изток 2. За него това е доказателство, че енергийната ефективност е един от правилните пътища за декарбонизацията.

"Световната енергетика е на кръстопът, от който тръгват много пътища", каза депутатът и посочи, че през 2015 година светът си е поставил амбициозна цел, но без да знае как да я изпълни. Добрев коментира, че никой не може да направи реална прогноза днес какъв ще бъде енергийният микс до 2050 година, още по-малко какъв ще бъде правилният енергиен микс за всяка страна.

Добрев подчерта, че основният принцип, към който да се придържаме, е пазарният. "Грешките са ставали, защото са се взимали решения на политически и геополитически принципи, а не на пазарни", каза още той.

И Добрев, и Иванов посочиха, че плановете на управляващите са до 2020 година разликата между субсидираната зелена енергия и пазарната цена на електроенергия ще се покрие изцяло от приходите от продажбата на квоти въглеродни емисии. Това означава приходите от продажба на квотите да достигнат 900 млн. лева годишно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
бая съм чел У меи-то и от там знам че хармониците се появяват заради товара, а не заради източника ... щото гледам че си написал че имаш опит, но така и не обясни квото те питах .... най-вероятно защото незнаеш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
И наистина политиката и геополитиката носят истински ползи, но са за сериозни играчи, а не за мишляци като елита на ГЕРБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
"Добрев подчерта, че основният принцип, към който да се придържаме, е пазарният. "Грешките са ставали, защото са се взимали решения на политически и геополитически принципи, а не на пазарни", каза още той."Точно така - пазарният принцип ни остави без производство на плодове и зеленчуци, без машиностроене и лека промишленост, без здравеопазване и образование... Споко, ще ни остави и без енергетика рано или късно... :lol: Особено в ръцете на брейнстормъри като Делянчо и сие... Те тези, които инвестират в гореизредените дейности са значително по-*** от Добрев и даже не са чували за пазарни принципи! Само дето пазарът иска стока и некой да я произвежда... Това май беше е преди принципите на Делянчо ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
anatoli75
преди 6 години
Приятелю,вземи прочети малко,в тая сфера съм от 21год. и ти гарантирам,че не говоря празни приказки и не си измислям,ако има разумни хора да се вслушат образно казано, като за теб ще се чудиш защо не ти работи "модерния" телевизор и зарядното на телефона не изкарва повече от месец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
тая па глyпост от къде е измисли ? няква нова опорка ли е ? ае обясни кога и къде се появяват хармоници :):) че да лъсне истинската ти компетентност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
anatoli75
преди 6 години
Господа "ЕКСПЕРТИ" да балансираш енергийна система не е,като да управляваш квартален магазин няма значение само приходи и разходи,а и качество на енергията-Възобновяемите енергийни източници са източник на некачествена енергия внасят хармоници в системата до определено ниво са допустими,но не е възможно система само от такива източници необходими са БАЗОВИ МОЩНОСТИ С ИСТИНСКА ЕНЕРГИЯ Енергетиката не е КВАРТАЛЕН МАГАЗИН ИМА МНОГО ПРОНЕНЛИВИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Ще коства ТЕЦ-овете и производството не енергия от биомаса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 6 години
има хора които вършат няква работа ей така да се държат заети, но без никакъв реален смисъл от тяхната работа.... няма как да направиш реалистичен доклад какво ще се случи след 33 години, просто такова нещо е НЕвъзможно!Все едно да твърдя че Жул Верн е правил доклади, а не фантастични романи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
studioaa
преди 6 години
Няма да има декарбонизация на икономиката и следователно тя няма да представлява нищо, което не го виждаме днес. Напротив очаквам до 2050 генерираният въглероден диоксид от българите да нарасне поне 10 пъти от днешните си нива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 12
national power
преди 6 години
Боже Боже пази ни от такива енергийни експерти и журналисти.С такива гибелта ни е сигурна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още