IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК обвини "Енерго-Про Мрежи" в злоупотреба с господстващо положение*

Дружеството препречва развитието на присъединителната процедура на стопански обект

11:58 | 28.04.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
КЗК обвини "Енерго-Про Мрежи" в злоупотреба с господстващо положение*

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на "Енерго-Про Мрежи" АД твърдения за злоупотреба с господстващо положение на пазара на присъединяване на обекти на клиенти на електрическа енергия към разпределителната мрежа на компанията, които се намират на лицензионната му територия, съобщиха от Комисията.

Предмет на проучването във воденото производство е поведението на „Енерго-Про Мрежи“ АД, свързано с отказ за присъединяване на обект със стопанско предназначение на „Кайко“ ООД към електроразпределителната мрежа.

Разследването установило, че с поведението си „Енерго Про Мрежи“ АД препречва развитието на присъединителната процедура на обекта на „Кайко“ ООД. По същността си това представлява отказ за присъединяване на потребител, който възпрепятства осъществяваната от него стопанска дейност. 

Практиката на "Енерго-Про Мрежи" да отказва присъединяване към електроразпределителната мрежа на "Кайко" разкрива антиконкурентен ефект с две страни. Единият ефект се изразява в невъзможност за последното да извършва стопанската си дейност, което в частност го уврежда като индустриален потребител на електрическа енергия.

В същото време засяга негативно и колективния интерес на крайните потребители на продукцията му в дългосрочен план, които са увредени от отсъствието от пазара на предлаганите от него стоки и услуги в резултат на поведението на "Енерго-Про Мрежи", посочват от КЗК.

Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката, имат право в 30-дневен срок да представят писмени възражения по предявените твърдения, както и да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни.

"Енерго-Про Мрежи" не приема предявеното твърдение на Комисия за защита на конкуренцията за злоупотреба с господстващо положение, се казва в съобщение, изпратено до медиите.

Казусът на „Кайко“ ООД датира от 2008 година, когато дружеството е било собственост на Е.ОН България, посочват от там. И допълват, че осъществяват своята лицензионна дейност добросъвестно, стриктно спазвайки българското законодателство, което регламентира правилата за присъединяване на потребители към електроразпределителната мрежа.

Компанията се отнася отговорно към всички свои клиенти и търси най-добрите възможни технически решения за присъединяване на техните обекти по начин, съответстващ на нормативните изисквания, пишат от "Енерго-Про Мрежи". Посочват още, че компанията не е нарушила Закона за защита на конкуренцията. Тя ще представи своите възражения и аргументи пред КЗК в регламентирания срок.

* Допълнена с позицията на "Енерго-Про Мрежи"

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 7 години
А за ЕВН в Пд, от кога трябвашеее.....И ток и топло от един доставчик. Е, това ако не е монополно положение."Господстващо" е малко странен термин. Още повече в страстната седмица :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още