IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК обвини за злоупотреба с господстващо положение НЕК и Енерго - Про Мрежи

Двете дружества са забавили достъпа до мрежата на фотоволтаичната централа "Орлова могила"

13:45 | 25.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК обвини за злоупотреба с господстващо положение НЕК и Енерго - Про Мрежи

С две отделни определения Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е предявила твърдения за злоупотреба с господстващо положение срещу „Енерго - Про Мрежи“ и Националната електрическа компания (НЕК), става ясно от съобщение на регулатора.

Определенията не подлежат на обжалване, допълват още от Комисията.

Според проверката двете дружества са възпрепятствали достъпа до електроразпределителната мрежа (на ЕРП-то), респ. доелектропреносната мрежа (на НЕК), посредством забавяне на процеса на присъединяване на производител на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.

Това забавяне може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, предупреждават от КЗК.

Производството е установило, че поведението на „Енерго - Про Мрежи“ и на НЕК, изразяващо се в продължително водене на преговори помежду им във връзка с подписването предварителен договор за присъединяване на обекти на ЕРП към електропреносната мрежа, е довело до забавяне в хода на процедурата за присъединяване на фотоволтаичната централа „Орлова могила“.

Това в крайна сметка е довело до недопускане на клиент до електроразпределителната и електропреносна мрежи на господстващите предприятия за продължителен период от време.

„Взимайки предвид динамичната перспектива в сектора, КЗК е направила заключение, че ефектът от поведението на електроразпределителното и електропреносното дружества следва да бъде определен като антиконкурентен. Ефектът върху производителите в конкретния случай е директен, а този към крайните ползватели на електрическата енергия – косвен“, се казва в съобщението на регулатора.

Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката, имат право в 30-дневен срок да представят писмени възражения по предявените твърдения, както и да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Rumen_
преди 7 години
Това забавяне може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, предупреждават от КЗК.Напротив, според мен такова забавяне може да е само в интерес на потребителите (под потребители тук имам предвид нас - обикновените потребители на електрическа енергия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
power grid
преди 7 години
Колко ли са им платили на КЗК за това решение?Аз съм голем мераклия най накрая да съсипем енергийната система и да стоим без ток заради алчността на тия негодници с панелите.Трябва да се промени закона и това да се забрани в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още