IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мини Марица-изток обновяват оборудването си с два нови багера за 26 млн. евро

Износът на електроенергия се свива с 58 на сто от началото на годината

18:32 | 20.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Мини Марица - изток</em></p>

Снимка: Мини Марица - изток

Два нови роторни роторни багера SRs 2000 и SRs 200 ще бъдат проектирани, разработени и въведени в експлоатация в „Мини Марица – изток“, съобщиха от енергийното министерство.

Стойността на новите съоръжения е 26 млн. евро (без ДДС). Половината от сумата е осигурена от Международния фонд „Козлодуй“, а останалите – от собствени средства на дружеството.

Багерът SRs 2000 ще работи по разкривка. Неговата производителност е около 6000 куб. м. на час, а на SRs 200 – 1000 куб. м. на час. Изпълнител по проекта е консорциум между полското дружество Famur S.A. и „Българска енергетика“.

„Инвестициите в технологично оборудване в "Мини Марица-изток ще гарантират сигурността на енергийните доставки. Най-голямото въгледобивно дружество в страната ще увеличи производителността си“, коментира енергийният министър Теменужка Петкова по време на церемонията по подписване на договорите за новите съоръжения.

Пред журналисти след официалната част на събитието Петкова призна за проблеми пред износа на електроенергия от страната. От началото на годината той се свива с 58% на годишна база, пише БТА.

Причината е свиването на потреблението в Гърция, Турция и Италия. В региона отново заработиха и газовите електроцентрали, допълни и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов.

"Пълната либерализация на електроенергийния пазар ще преустанови възможността някое дружество да бъде единствен купувач", коментира още Теменужка Петкова. Според нея Националната електрическа компания (НЕК) ще бъде освободена от тези ангажименти, а разликата между преференциални и пазарни цени ще бъде поета от компенсаторен механизъм.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още