IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още предложения как да се пълни фондът за спасение на енергетиката

Фондът действително поддържа НЕК в стабилно състояние, признаха депутати

17:32 | 30.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Готови са законовите промени, които да гарантират, че приходите от продажба на квотите за парникови газове ще влизат във Фонда за спасение на енергийната система. Предложението идва от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Александър Николов и Валентин Николов, както и от депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Проектът предвижда промяна на чл. 58 от Закона за ограничаване на изменението на климата – добавянето на нова алинея, която указва, че приходите от търговете с квоти ще отиват в специалния фонд.

С проектозакон за изменение на Закона за енергетиката депутати от БСП – Лява България предлагат още промени по отношение на приходите във Фонда. Текстовете, изготвени от Таско Ерменков, Драгомир Стойнев и Жельо Бойчев, предвиждат вноски във Фонда да дължат и операторите на електропреносната и електроразпределителната мрежа, както и на газопреносната и газоразпределителната мрежа.

Ако идеята бъде приета, това ще означава, че 5% от приходите си ще дължат още и електроразпределителните дружества в страната, както и частните газови компании, сред които и Овергаз.

В началото на месеца Делян Добрев и Валентин Николов предложиха промени в енергийния закон, според които вноски в спасителния за енергетиката фонд дължат държавните оператори на мрежи – Електроенергийния системен оператор и „Булгартрансгаз“. Целта е да се наберат повече средства, защото Фондът действително поддържа Националната енергийна компания (НЕК) в стабилно състояние, признаха депутатите. 

Предложението обаче беше критикувано от левицата при обсъждането в парламентарната комисия по енергетика и в пленарната зала. Още тогава те поискаха не само държавните дружества да участват с вноски във Фонда, но въпреки това идеята на Добрев и Николов беше одобрена на първо четене.

През текущата седмица предложението отново влиза в Народното събрание – на второ четене в комисията по енергетика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още