IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Ще насочим усилия за напредък по "енергийния пакет"

По време на Българското председателство на ЕС основен приоритет ще е интегрирането на Западните Балкани към Енергийния съюз

14:50 | 20.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ще насочим усилията си за постигане на напредък по "енергийния пакет", приемане на досиетата, свързани с енергийната ефективност и енергийните показатели на сградите. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в провелото се в Талин неформално заседание на енергийните министри на съвета на Европейския съюз.

Основна тема на срещата бе развитието на електроенергийната система на ЕС, укрепването й чрез засилване на връзките между мрежите на страните. 

Подкрепяме стремежа на Европейската комисия за намаляване на административната тежест при управлението на Енергийния съюз. Споделяме виждането, че съюзът следва да отразява спецификите на отделните държави-членки и да се базира на равнопоставеност", каза Теменужка Петкова, цитирана в съобщение на Министерството на енергетиката.

България подкрепя усилията за постигане на прогрес по преструктурирането на европейската електроенергийна система и завършването на единния вътрешен енергиен пазар в ЕС, който да функционира в полза на потребителите, подчерта още Петкова.

По думите й по време на европредседателството страната ни ще акцентира върху засилване на сътрудничеството и изграждане на липсващата енергийна инфраструктура между страните от Западните Балкани. 

Петкова и заместник-министърът на енергетиката на Полша Михал Куртика обсъдиха предизвикателството пред двете страни, свързано с приетия от ЕК референтен документ за нови стойности за емисионни нива на вредни вещества в атмосферата. България и Полша се обединиха около това, че новите изисквания изправят енергийния сектор пред сериозно изпитание, тъй като големите горивни инсталации произвеждат значително количество от електроенергията.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още