IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Работим за свързването на енергийните пазари в региона

Трябват решителни стъпки за преодоляването на енергийната фрагментираност в ЕС, смята българският президент

18:54 | 26.05.16 г. 1
<p>
	Росен Плевнелиев (вдясно) и Мигел Ариас Канете. Снимка: <em>Президентство на РБългария</em></p>

Росен Плевнелиев (вдясно) и Мигел Ариас Канете. Снимка: Президентство на РБългария

България активно работи за енергийна диверсификация, либерализация и за свързването на енергийните пазари в региона.

Това коментира българският държавен глава Росен Плевнелиев по време на срещата си с комисаря по енергетика и климат на ЕС Мигел Ариас Канете. По-рано през деня той обсъди възможността за изграждане на газов хъб в България с премиера Бойко Борисов и участва в представянето на модела за защита на уязвими потребители на свободния енергиен пазар. 

"Намираме се в изключително важен регион, ни ни липсва достатъчно добър и свързан енергиен пазар", коментира Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на Президентството.

Според него е нужно създаването на енергийна мрежа с нормални пазарни условия, както и да се предприемат "решителни стъпки" за преодоляване на фрагментираността на енергийния сектор в ЕС.

Плевнелиев посочи още, че липсата на конкурентни цени в енергийния сектор е основна пречка пред преодоляването на неравенствата в Европейския съюз и повишаването на жизнения стандарт на държавите в региона.

„България е надежден партньор на Европейската комисия в сферата на енергетиката, има ключово географско местоположение и в бъдеще ще има решаваща роля за свързаността на енергийните мрежи“, обясни от своя страна комисар Мигел Ариас Канете.

Той беше категоричен, че ЕК има готовност да подпомогне модернизацията, трансформацията и прозрачността на енергийния сектор в България и в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Работят...по Северен 2...а ти разтягаш локуми докато ти свърши и второто полувреме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още