IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-те важни последни промени при търговията с тютюневи изделия в ЕС

Кутиите с цигари ще имат все по-зловещи графики и предупреждения, които да направят пушенето по-малко привлекателно

11:15 | 21.05.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От години Европейската комисия (ЕК) полага усилия, за да промени нагласите на обществото към тютюнопушенето. Картинките по кутиите стават все по-зловещи, предупрежденията – по-страшни, а в цигарите вече няма да могат да бъдат влагани ароматизиращи съставки, които да прикриват истинската миризма на тютюн.

Всички тези стъпки са предвидени в Директивата за тютюневите изделия, чийто срок за транспониране изтече на 20 май. Страните от общността имат задължението да изпълнят новите изисквания през следващите месеци, за да направят тютюневите изделия по-малко привлекателни за младите хора, а обществото да е по-информирано за вредните ефекти от цигарите върху здравето.

Ето кои са и 10-те най-важни промени при търговията с тютюневи изделия с ЕС, които произтичат от последната редакция на Директивата, обощени от ЕК.

На първо място това са новите правила за кутиите с цигари и задължителните предупреждения. Две трети от площта и от двете страни на кутията ще бъдат заети от картинки и текст с предупреждения за ефектите, които има пушенето на цигари върху здравето. За бранда остават между 30-35% от площта на кутията. В момента това съотношение е обратното.

Графични и текстови предупреждения ще има и върху пакетите с тютюн за ръчно свиване на цигари.

Тютюнът за ръчно свиване и цигарите вече няма да съдържат допълнителни аромати, например ментол или ванилия, които прикриват вкуса и мириса на тютюн. За продуктите с пазарен дял над 3%, каквито са ментоловите цигари, забраната ще влезе в сила от 2020 г.

Данните за съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид в цигарите и тютюна за ръчно свиване вече няма да бъдат публикувани. На тяхно място върху кутиите ще бъде изписано, че „Тютюневият дим съдържа над 70 вещества, за които е известно, че причиняват рак“. Мотив за тази промяна е, че информацията за съдържанието на катран и никотин например подвеждат потребителите, че цигарата е по-малко вредна.

Последните промени забраняват неправилната форма на кутиите на цигарите. Мотивът затова е да се гарантира видимостта на комбинираните предупреждения и кутиите ще бъдат във формата на паралелепипед. От пазара ще изчезнат и опаковките с по-малко от 20 цигари. Това ограничение няма да важи за количествата, пуснати в продажба преди 20 май 2016 г., които ще могат да бъдат продавани до 2017 г.. Правилата забраняват вече и рекламни послания на кутиите на цигари, свързани с начина на живот.

Производителите пък ще имат задължението да изготвят уведомления за съставките на тютюневите изделия по електронен път. Това ще става чрез стандартизирана електронна форма.

Директивата за тютюневите изделия прави регулации и при търговията с електронни цигари. Те няма да се забраняват, каквито коментари имаше, но за първи път се въвеждат изисквания за безопасност и качество на електронните цигари, които съдържат никотин. Тъй като никотинът е токсично вещество, с директивата ще бъде определена максималната концентрация на никотина и максималните размери на патроните, резервоарите и контейнерите с течност, съдържаща веществото.

Електронните цигари трябва да бъдат обезопасени за деца и защитени срещу фалшификация.

И тъй като електронните цигари са относително нов продукт, Директивата определя и изисквания за наблюдение и докладване от страна на производителите, вносителите и самите държави от общността за обема на продажбите, предпочитанията на потребителите и тенденциите на пазара. Ще бъде проследено и дали тези цигари водят до пристрастяване.

На базата на тази информация след пет години ЕК ще изготви доклад за използването на този продукт.

На етикетите на електронните цигари трябва да има съобщение, че съдържат никотин и предупреждение за здравните последици от пушенето им. Върху опаковките няма да се допускат рекламни елементи, а като цяло трансграничната реклама на електронните цигари е забранена.

Другите две мерки са свързани със задълженията на държавите членки. Те се отнасят за забрана на трансграничните продажби от разстояние, както и до мерките за борба с незаконната търговия с тютюневи изделия. Нова общоевропейска система ще следи доставките чрез видими (холограми) и невидими части. Чрез тях правоприлагащите органи, националните органи и потребителите могат да разпознаят незаконните продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ivan_ivanov601
преди 7 години
СПОРЕД АДР КОНВЕНЦИЯТА КОНКРЕТНИТЕ КОЛИЧЕСТВАТА НА ОПАСНИТЕ ВЕЩЕСТВА /НИКОТИН, КАТРАН И Т.Н./ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПИСВАТ НА ОПАКОВКАТА! КАКВО СТАВА, ЧЕ ТАЗИ КОНВЕНЦИЯ НЯМА ДА СЕ СПАЗВА?/ВСЕ ПАК ТЯ Е МЕЖДУНАРОДНА И ВАЖИ ЗА СВЕТОВАТА ТЪРГОВИЯ! ТЮТЮНЕВИТЕ КОМПАНИИ ГИ ПИШЕХА ТЕЗИ РАБОТИ ЗАЩОТО БЯХА ЗАДЪЛЖЕНИ. ИЗВЕДНЪЖ НАШИТЕ "ЗАКОНОТВОРЦИ" РЕШАВАТ ДРУГО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още