IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% от българите са почивали в България през 2013 година

Липсата на средства спира 66% от българите да почиват през 2013 година, показва проучване на Евробарометър

19:31 | 13.02.14 г.
<p>
	55% от българите предпочитат почивка на плажа. Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

55% от българите предпочитат почивка на плажа. Снимка: Investor.bg

Туризмът остава един от малкото сектори, които продължават да растат в кризисните години в Европа. Данните показват, че позитивните тенденции вероятно ще се запазят и през 2014 година.

Резултатите от проучване на Евробарометър показват, че само 11% от европейците нямат намерение да пътуват в чужбина за ваканцията си през тази година. Като цяло през миналата година 38% от гражданите на ЕС са пътували в друга държава от общността за ваканцията си, което е с пет процентни пункта повече спрямо нивото от 2012 година.

Само 42% от гражданите на ЕС са прекарали отпуската си в родната си страна. По този показател България се нарежда на едно от челните места - 80% от българите не са излизали извън пределите на страната по време на отпуската си.

Това обаче е типично за страни с по-нисък от средния стандарт на живот или с наличие на условия за туризъм – 87% от гърците, 84% от хърватите, 81% от италианците, както и 74% от испанците също са предпочели родината си за годишната почивка. На обратния полюс пък са гражданите на Люксембург (4%), Белгия (17%) и Малта (27%).

Данните от проучването показват, че 55% от българите предпочитат да прекарат почивката си на плажа, 29% посещават роднини и приятели, а 36% - планините. Много малък процент – 6 на сто, се отдават на градски туризъм. Това е най-ниското ниво в целия ЕС. 14% от българските туристи пък посещават културни и религиозни забележителности.

По време на отпуската си 15% от българите посещават спа курортите.

Средно за ЕС данните показват, че почти половината европейци прекарват отпуските на плажа. 30% се радват на природата, посещавайки планини, езера и др., а 25% посещават културни и религиозни забележителности. На спа отиват 13% от гражданите на ЕС.

55% от българите се водят от препоръките на приятели, колеги и познати, когато избират мястото, където да прекарат отпуската си. 37% намират информацията в интернет, а само 7% търсят помощта на туристически агенции. По 5% от хората намират нужната информация от безплатни каталози и брошури, както и от социалните мрежи. Само 1% купуват справочници и списания, от които се информират и избират местата за почивката си.

Проучването показва още, че за 44% от българите почивката трае само 3 дни. 37% почиват между 3 и 13 последователни дни, а само 7%, най-ниското ниво в ЕС, могат да си позволят да почиват повече от 13 последователни дни.

Средно 57% от европейците си позволяват почивка между 3 и 13 последователни дни. 27% пък успяват да почиват повече от 13 дни.

Евробарометър показва още една положителна тенденция – намалява броят на хората в ЕС, които не могат да си позволят почивка по финансови причини. За България процентът е 66%, но спрямо 2012 година намалението е от 7 процентни пункта. Липсата на средства обаче си остава едно от основните причини хората да се лишават от почивка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още