IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AbbVie придобива производител на лекарство срещу рак за 21 млрд. долара

AbbVie предложи в последния момент по-добра оферта от тази на Johnson & Johnson за придобиването на Pharmacyclics

10:28 | 05.03.15 г.
AbbVie придобива производител на лекарство срещу рак за 21 млрд. долара

AbbVie Inc ще купи Pharmacyclics Inc в сделка за 21 млрд. долара. Компанията надмина офертата на конкурента Johnson & Johnson за контрола над революционна терапия на рак на кръвта, която ще ѝ даде възможност да се развива в областта на онкологията, съобщава Bloоmberg.

Според условията на сделката американският производител на редки лекарства AbbVie ще плати по 261,25 долара на акция в брой и нови акции на AbbVie, обявиха в изявление двете компании в четвъртък. Цената е с 39% над цената на затваряне на акциите на Pharmacyclics от 24 февруари - денят, преди да бъде обявена възможността за сделката.

Придобивката ще помогне на AbbVie да намали своята зависимост от Humira, най-добре продаващия се продукт на компанията за лечение на артрит. Сега тя ще може да се разшири в областта на терапията на рак, една от най-обещаващите области на развитие на лекарства. AbbVie ще придобие контрола над Imbruvica, лесно за ползване хапче, което струва около 100 000 долара на година и помага за избягването на някои сериозни странични ефекти от химиотерапията. То вече е одобрено за четири различни вида левкемия.

Pharmacyclics водеше преговори и почти се беше споразумяла да бъде придобита от Johnson & Johnson. Обсъжданата цена бе 250 долара за акция, но AbbVie предложи по-добра оферта в последния момент, заяви запознат със ситуацията източник.

AbbVie очаква около 58% от сделката да бъде платена в брой, а 42% - с акции, и да приключи до средата на годината. Акциите ѝ поскъпнаха с 1,1% до 60,27 долара за брой в Ню Йорк. Откакто се отдели от Abbott Laboratories през 2013 г., AbbVie не бе успяла да приключи нито една от мегасделките, които изкушават голяма част от лекарствената индустрия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още