IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ разкри условията на стрес тестовете за британските банки

Най-големите кредитори ще трябва да докажат, че могат да се справят с глобален икономически срив, причинен от остър спад на икономиките на Китай и еврозоната

10:33 | 31.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	АЦБ ще оповести окончателните резултати от стрес тестовете през декември. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

АЦБ ще оповести окончателните резултати от стрес тестовете през декември. Снимка: Ройтерс

Седемте най-големи британски банки ще трябва да докажат, че могат да се справят с потенциален глобален икономически срив, причинен от остър спад на икономическата активност в Китай и еврозоната. Това са част от условията на тазгодишните стрес тестове за британските банки, провеждани от Английската централна банка (АЦБ), пише Ройтерс.

Великобритания реши да подложи кредитните институции на стрес тестове след финансовата криза, заради която данъкоплатците наляха 66 млрд. лири (98 млрд. долара) в Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking Group.

„Оценявайки уязвимостта на британската банкова система спрямо големи външни шокове, ще подобрим допълнително нашата способност да идентифицираме слабостите и да гарантираме, че банките ще разполагат с планове, за да се справят с широк набор от възможни стресове“, коментира гуверньорът Марк Карни.

Централната банка няма да подлага на изпит Co-operative Bank, която се провали на миналогодишните тестове и изпълнява дълбока преструктурираща програма. Това означава, че тази година шест банки и един взаимен фонд ще се подложат на стрес теста. Това са Barclays, HSBC, Standard Chartered, RBS, Santander UK, Lloyds и Nationwide Building Society.

Негативният глобален сценарий, през който ще преминат институциите, за да докажат, че могат да оцелеят, включва разнообразни финансови шокове като например свиване от повече от 2% на икономиката на еврозоната, но не и излизане на Гърция от валутния съюз.

Освен това тестът залага евентуално икономическо забавяне в Китай до 1,7% до края на 2015 г., както и успоредно с това Хонконг да потъне в дълбока рецесия. Ако това се случи, то цените на имотите в Хонконг ще се сринат с 40%, с което ще пострадат британските банки като HSBC и Standard Chartered, например. 40% от активите на HSBC идват от Азия при 59% за Standard Chartered.

При миналогодишните стрес тестове, при които Co-operative Bank се провали, беше заложен сценарий със срив в цените на имотите от 35 на сто, главно защото по това време британския имотен пазар бе застрашен от прегряване. В тазгодишните тестове сривът в цените на имотите бе определен в рамките на 20 на сто за 5-годишен период.

Цените на суровините също са включени в теста, като АЦБ залага сценарий, при който цената на барел петрол пада до 38 долара.

Като цяло банките ще трябва да покажат, че могат да поддържат коефициент на капиталова адекватност от първи ред от 4,5%. Същата цифра бе заложена и при тестовете от 2014 г.

Опасенията сред политиците и централните банкери по целия свят относно спадащата ликвидност на пазарите също намери изржение в тазгодишния стрес тест за британските банки, разработен съвместно с Международния валутен фонд.

Тази година банките ще трябва да поддържат и коефициент на ливъридж в размер на 3 на сто. Става дума за съотношението на собствения капитал към общата сума на активите, които не са претеглени спрямо съответните рискове (кредитен, ликвиден и др.) Това е допълнително условие към стрес тестовете тази година.

Седемте банки, които държат 70% от корпоративните кредити и 75% от ипотеките във Великобритания, ще трябва да докажат още, че ще могат да увеличат кредитирането за икономиката с 10%.

Окончателните резултати от стрес тестовете ще бъдат оповестени през декември 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още