IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка анализира потенциален Brexit

Банката се издаде, след като прати по погрешка мейл с подробностите на журналист от Guardian

15:09 | 23.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Английската централна банка анализира потенциален Brexit

Английската централна банка (АЦБ) бе принудена вчера да потвърди, че тайно анализира финансовото въздействие на евентуално решение на Великобритания да напусне ЕС, след като институцията изпрати по погрешка вътрешен имейл с подробностите на журналист, съобщава Financial Times.

В поверителната информация, погрешно изпратена на вестник Guardian, се съобщава, че включва подробности за проучването, наречено "Project Bookend". От информацията става ясно също, че пресата и по-голямата част от персонала на АЦБ не трябва да разбират за изследването. 

АЦБ отговори на разкритието, като заяви, че има право като регулатор да провежда изследвания върху възможните финансови шокове, които могат да връхлетят Обединеното кралство.

Разкритието обаче повдига въпроса дали е уместно банката да предприеме такива изследвания тайно. Гуверньорът й Марк Карни предприе стъпки през декември миналата година, за да увеличи прозрачността на институцията, обещавайки да публикува данни за гласуванията и протоколите от решенията за лихвените проценти в момента на обявяването им.

АЦБ обаче настоява, че "не е разумно да се говори преждевременно за тези неща публично. Но както с работата, извършена преди референдума за независимостта на Шотландия, ние ще разкрием подробности в подходящото време",

Действието на централната банка идва само няколко седмици след като Консервативната партия си осигури мнозинство на парламентарните избори във Великобритания, проправяйки пътя за референдум през 2017 г. за членството на страната в ЕС, както бе обещал премиерът Дейвид Камерън.

В петък Камерън започна да обсъжда с европейските си партньори как да предоговори позицията на Великобритания в ЕС преди референдума.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 0
SA
преди 8 години
Има ли някой, който да вярва, че това е случайна грешка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Банката се издаде, след като прати по погрешка мейл...баси майтапа !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още