IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антонио Таяни: Британците не са реалисти за сделката за Brexit

Председателят на ЕП обвини Великобритания и за липса на ясна позиция какво искат при разделянето си с Евросъюза

15:10 | 18.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Антонио Таяни. <em>Снимка:Архив Ройтерс</em></p>

Антонио Таяни. Снимка:Архив Ройтерс

Като нереалистично и „жълти стотинки“ определи предложение на британския премиер Тереза Мей за сделката по Brexit председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. В интервю за ВВС той посочи, че британското правителство няма реалистичен поглед по сделката за „развода“, пише Politico.

Тереза Мей определи, че Обединеното кралство ще отвели 20 млрд. евро за покриване на разходите за Brexit. “20 млрд. евро са жълти стотинки. Реалната сметка е 50-60 млрд. евро“, смята обаче Таяни.

„Искаме си парите, както каза Маргарет Тачър преди 30-40 години“, допълни той.

Председателят на ЕП обвини британците и за забавянето на постигането на търговска сделка между двете страни. „Без споразумение, със забавяне всеки ден, много европейски и американски компании ще напускат Великобритания“, посочи още Таяни.

Според него британците не знаят какво искат и именно това е проблемът в преговорите с Лондон. „Ние сме обединени, къде е обединението на Великобритания, имат много различни позиции“, коментира още той. 

На 19 и 20 октомври европейските лидери се събират в Брюксел и една от основните теми на заседанието им ще бъде именно излизането на Великобритания от Европейския съюз. Дискусиите ще се въртят около броя на делутатите в Европейския парламент след Brexit, както и задълбочаването на европейската интеграция. 

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още