IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асмусен: Ще използваме спестяванията на вложителите само в краен случай

За спасяването на банки в Европа първо ще се търси отговорност от по-платежоспособните групи, заяви централният банкер

11:04 | 09.10.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Йорг Асмусен е уверен, че правителството на САЩ ще намери решение на текущата ситуация преди да настъпи критичният момент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йорг Асмусен е уверен, че правителството на САЩ ще намери решение на текущата ситуация преди да настъпи критичният момент. Снимка: Ройтерс

Правителството на САЩ ще намери решение на текущата ситуация преди да настъпи критичният момент. Това каза пред CNBC членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йорг Асмусен.

Той изрази своята увереност в правителството на САЩ, което вече седмица не може да изпълнява задълженията си, защото не бе постигнато споразумение за новия бюджет.

Немският икономист и политик отчете колко важен за стабилността на световните пазари е Федералният резерв на САЩ (Фед). Сегашният зам.-председател на Фед Джанет Йелън ще бъде заместник на настоящия председател Бен Бернанке.

„Като водеща световна централна банка, всяко нейно решение оказва влияние върху развитите и развиващите се икономики“, казва Асмусен.

Такова бе и изненадващото решение на Фед от миналия месец да не намалява обема на месечната си програма за изкупуване на облигации в размер на 85 млрд. долара, което се отрази позитивно на развиващите се икономики.

Асмусен сподели, че все пак обикновените европейски вложители могат да бъдат засегнати, в случай че се наложи с техните спестявания да се оказва помощ на изпадналите в беда страни като Португалия и Гърция, например.

Вложителите може да се наложи да помагат, ако някоя банка в Европа фалира, но Асмусен подчерта, че депозитите на гражданите ще се пипат само в краен случай.

„До спестяванията на гражданите ще прибегнем само в случай, че всички други възможности са изчерпани“, каза той.

Той увери, че вложителите ще претърпят загуби в много редки случаи и при малко вероятни обстоятелства, защото първо ще се търси отговорност от по-платежоспособните групи. Асмусен уточни, че и при новите правила депозитите под 100 хил. евро ще бъдат гарантирани.

През март депозантите бяха обложени със своеобразен данък, когато Кипър и нейните международни кредитори наложиха такса върху негарантираните банкови депозити в размер над 100 хил. евро, като част от спасителния план за решаване на финансовата криза, в която изпадна страната.

Асмусен определи ситуацията в Кипър като „единствена по рода си“ заради специфичната структура на банковия й сектор и заради липсващата правна рамка, която да реши възникналия проблем.

„Когато е готово решението за банковия сектор и директивата за оказване на помощ на пострадали банки, това повече няма да се случва“, увери Асмусен, насочвайки вниманието към проекта на Европейския съюз за създаване на правна рамка за оказването на помощ на изпаднали в беда банки и за ликвидацията на фалиралите.

Коментарите на Асмусен идват на фона на дебатите за необходимостта от създаването на общоевропейски банков съюз.

ЕЦБ настоява за създаването на система, която да осъществява централизиран надзор над европейските банки. Германия пък иска отделните страни да поемат отговорността за спасяването на проблемни банки.

Финансовите министри на държавите от Европейския съюз постигнаха споразумение за правилата за спасяването на банките. Според договорката акционерите, облигационерите и вложителите с негарантирани депозити над 100 хил. евро, трябва да си поделят тежестта от спасяването на банките с финансови затруднения.

Насоките са предназначени да защитят данъкоплатците, с чиито пари бяха спасявани редица банки в разгара на финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
ПИЧ
преди 10 години
albobo76, наистина ли продължават да печатат в ЕЦБ, за щатите го знаем , но мислх че ЕЦБ са ограничили печатането. Иначе ще ни сполети инфлацията. По ме притеснява тя (инфлацията) отколкото конфискация на депозити. Имаш ли някакви по конкретни данни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Асмусен определи ситуацията в Кипър като единствена по рода си заради специфичната структура на банковия й сектор и заради липсващата правна рамка, която да реши възникналия проблем. ако е така, защо се налагат нови правила в целия ЕС, предвиждащи конфискуване на спестявания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Европейската Централна Банка ни уведомява официално, че спестяванията на обикновенните граждани ще бъдат използвани за спасяване на банковата система ако се наложи: Асмусен сподели, че все пак обикновените европейски вложители могат да бъдат засегнати, в случай че се наложи с техните спестявания да се оказва помощ на изпадналите в беда страни като Португалия и Гърция, например. И още До спестяванията на гражданите ще прибегнем само в случай, че всички други възможности са изчерпани, каза той. За информация всички други възможности са вече изчерпани правителствата са банкрутирали и немогат да спасяват банките както направиха 2008 г. Печатането на пари е под пълна пара вече 5 г., но явно не е достатъчно. Асмусен уточни, че и при новите правила депозитите под 100 хил. евро ще бъдат гарантирани. Когато конфискуват депозитите над 100 хил. евро, какво ще направят ако имат нужда от още пари аз се сещам, а вие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още