IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите фалити в Ирландия може да струват по-малко от 64 млрд. евро

Разходите биха били по-малки от 40 млрд. евро, ако по време на финансовата криза политиците уважаваха повече сектора, смята гуверньорът на централната банка

14:10 | 24.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банковите фалити в Ирландия може да струват по-малко от 64 млрд. евро

Банковите фалити в Ирландия най-вероятно ще струват по-малко на данъкоплатците от предоставените 64 млрд. евро по време на неуспешния опит за спасение на сектора и гаранциите, предложени на всички кредитори. Така смята гуверньорът на Централната банка на Ирландия Патрик Хонахън, цитиран от Financial Times.

По време на изслушване в парламента той представи своите изчисления относно катастрофалния колапс на ирландските банки в периода от 2008 до 2010 г. Фалитите, предизвикани от спада в цените на имотите в разгара на глобалната финансова криза, в крайна сметка струват 40 млрд. евро.

Колапсът на ирландските банки, който засегна всички финансови институции в страната, се счита за най-лошия в историята. Брутният разход в размер на 64 млрд. евро представлява една трета от брутния вътрешен продукт на Ирландия по това време. През 2010 г. Дъблин бе принуден да поиска от Международния валутен фонд спасителна помощ в размер на 67 млрд. евро.

По думите на Хонахън разходите биха могли да бъдат по-малки, ако Anglo Irish Bank, институцията попаднала в центъра на ирландската криза, бе оставена да фалира вместо да бъде спасявана, и ако политиците са уважавали малко повече банковата индустрия.

Той каза, че общата гаранция за кредиторите е била прекомерна, въпреки че разликата в разходите би била твърде малка, ако ограничението важеше само за големите облигационери, а не и за дребните облигационери.

Хонахън е гуверньор на Централната банка на Ирландия от септември 2009 г. - година, след като правителството издаде спорната обща гаранция.

Опитът да се спаси Anglo, която в момента е в ликвидация, струва 34 млрд. евро. По-голямата част от средствата едва ли ще бъдат възстановени.

Въпреки това са налице начини сумата от 64 млрд. евро да бъде намалена. Миналата седмица правителството назначи Goldman Sachs за съветник по възможностите за продажба на 99% от акциите на държавата в Allied Irish Banks (AIB), която бе най-голямата банка в страната, преди да фалира след кризата с Anglo.

Спасяването на AIB струваше близо 21 млрд. евро. Специална оценка, подготвена за правителството, сочи, че сега банката струва около 13 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още