IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беноа Кьоре: Гръцките банки нямат нужда от преглед на качеството на активите

През 2018 г. е предвиден по-широк стрес тест на европейско ниво

14:28 | 15.09.17 г.
<p>
	<em>Беноа Кьоре. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Беноа Кьоре. Снимка: Архив Ройтерс

Няма нужда от преглед на качеството на активите на гръцките банки, тъй като се планира по-широк стрес тест на европейско ниво през 2018 г. Това заяви Беноа Кьоре, който членува в Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Ройтерс.

„От Единния надзорен механизъм (ESM) дадоха да се разбере, че не виждат необходимост от преглед на качеството на активите, имайки предвид какво е планирано – стрес тест, който ще е през 2018 г. в рамките на по-широка европейска проверка, която ще се прави от Европейския банков орган“, каза Кьоре. 

Той посочи, че единствено ЕЦБ, която упражнява надзор над четирите големи гръцки банки, може да поиска такъв преглед.

Коментарите на Кьоре идват, след като гръцкият вестник „Катимерини“ съобщи, че Международният валутен фонд (МВФ) обмисля да направи такава проверка част от прегледа на спасителната програма.

„Ликвидната позиция на гръцките банки се подобри значително, но завръщането на депозитите едва започна и остава умерено“, казва още Кьоре. По думите му за да увеличи още повече доверието, Гърция трябва да приключи прегледите на спасителната програма навреме, включително третият преглед трябва да е готов до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още