IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бепе Грило: Италия трябва да последва Гърция и да напусне еврозоната

Системата на строги икономии не работи, казвам го от позицията си на комик, заяви лидерът на "Пет звезди"

14:02 | 07.07.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бепе Грило. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бепе Грило. Снимка: Ройтерс

Рано или късно затъналата в дългове Гърция ще трябва да се "изправи пред излизане от еврото", заяви пред CNBC Бепе Грило, лидер на противопоставящата се на строгите икономии италианска партия "Пет звезди". По думите му Италия трябва да последват този пример.

Популярността на бившия комик Грило набра сила сред разочарованите в последните няколко години италиански избиратели. Те следят гръцката дългова криза отблизо, тъй като тя може да доведе прецедент страна да напусне единния валутен съюз.

Гърция изпадна в неплатежоспособност по дълга си към един от основните си кредитори – Международния валутен фонд (МВФ). Без допълнителна помощ Атина скоро вероятно ще просрочи плащанията, дължими и на други институции, като Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Как Гърция да излезе от това? В дългосрочен план те ще трябва да се изправят пред излизане от еврото", каза в понеделник Грило.

Атина е на кръстопът след референдума в неделя, в който 61% от гърците гласуваха с "Не" на предложенията на кредиторите и мерките за строги икономии, които произтичат от тях. След гласуването правителство на СИРИЗА се надява да поднови дискусиите със Запада, като има по-силни позиции да преговаря за повече финансова помощ, но с по-малко съкращения на разходите.

Ситуацията е особено притеснителна, тъй като ако на Атина бъде позволено да напусне еврозоната, това може да създаде прецедент за други, по-бедните членове на региона. Ако пък остане във валутния блок, на Гърция може да бъде позволено да девалвира и алтернативна валута и да възстанови конкурентоспособността си.

Грило заяви, че Италия – страната с втория най-голям дълг в еврозоната след Гърция, трябва също да напусне 19-членния единен валутен блок.

Запитан дали Италия трябва да се върне към лирата – валутата преди еврото, Грило бе категоричен: "Да, с централна банка, която да държи под контрол обменните курсове... ЕЦБ може да направи това. Всяка държава да има собствена валута, ЕЦБ да контролира колебанията в обменния курс".

Той призна, че не е икономист, но подкрепя политиките против строгите икономии, предложени от икономистите Джоузеф Стиглиц и Пол Кругман.

"Казват, че тази система не работи. Аз го казвам с душата си. Казвам го от позицията си на комик", отбеляза Бепе Грило.

Въпреки противопоставянето на Грило спрямо еврото и строгите икономии, икономиката на Италия се намира на пътя към възстановяването след продължителната рецесия. БВП на страната нарасна с 0,3 на сто през първото тримесечие на 2015 г. спрямо предходните три месеца според данните на италианската статистика ISTAT.

Въпреки че италианското правителство бавно се опитва да реформира пазара на труда, за да го направи по-гъвкав, безработицата в страна остава висока – 12,4% през май според Евростат. Равнището все пак е много далеч от наблюдаваното в Гърция, където 25,6% от хората са бяха без работа през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Италия трябва да последва Гърция и да напусне еврозонатаСистемата на строги икономии не работи, казвам го от позицията си на комик - поне се признава ,че е неук Проф. Джефри Сакс го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsПроф.Джефри Сакс - Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи , докато устойчивото развитие може да ни доведе до дългосрочен просперитет - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
.... или да се се централизира власта и всичките да станем една държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Според сегашната конструкция Еврото е валидно за страни спазващи елементарните правила на валутния блок . Компромиси бяха допуснати с политически обещания за реформи . Но политиците се оказаха лъжливи . Сега е момента да се раздели Европа на 2 скорости .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Нали? За да може само локалните мутри периодично да си обират народите, без да има глобални сътресение, като тези с евро, долар и т.н..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Това е мнението на един (бивш, дали?) (траги)комик :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
d333
преди 8 години
Не се получава с една валута, защото валутата е една, а страните са много. Много страни, всяка със своите си закони, проблеми и интереси.За да се получи, трябва едни закони за всички, едни заплати, едни пенсии, еднакви данъци и т.н. Но.... това не е изгодно на някои. Нали така, лельо Меркел?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
fras
преди 8 години
"Да, с централна банка, която да държи под контрол обменните курсове... ЕЦБ може да направи това. Всяка държава да има собствена валута, ЕЦБ да контролира колебанията в обменния курс".-----------------------------------------------------Да, бе!И ЕЦБ ще интервенира с марки и гулдени в подкрепа на лири, драхми, песети и ескудо!И немците, холандците и другите северняци ще са съгласни?Дали? Да направят и те референдуми по въпроса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 20
mick
преди 8 години
Еврозоната е грешка. Всяка държава трябва да има собствена валута, а еврото да се използва като резервна валута в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още