IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони губи първия вот за сенаторското си място

Италианският Сенат поиска бившият премиер да напусне парламента, а той обяви, че възражда „Форца Италия“

10:04 | 19.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Берлускони:&nbsp;&quot;Точно това правосъдие ни превърна в страна, където няма вече доверие в правото&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Берлускони: "Точно това правосъдие ни превърна в страна, където няма вече доверие в правото". Снимка: Ройтерс

Бившия премиер на Италия Силвио Берлускони загуби първия вот за евентуалното му отстраняване от Сената. Късно в сряда италианската сенатска комисия по изборите и парламентарния имунитет отхвърли доклада, който предлагаше да се запази парламентарния статут на сенатора Берлускони. Още преди гласуването обаче Берлускони обяви, че ще остане в политиката и без място в Сената, предава Ройтерс.

15 от общо 23 сенатори в комисията гласуваха "за" отстраняването на Берлускони, един - "против", а 7 напуснаха залата, отказвайки да гласуват.  Окончателното решение все още предстои да бъде взето - преди края на месеца ще има заседание на друга комисия, преди в средата на октомври в пленарната зала на парламента да бъде взето окончателното решение.

Изключването на Берлускони от Сената може да породи правителствена криза в Италия: неговата партия Народ на свободата вече заплаши няколко пъти да прекрати участието си в коалицията с Демократическата партия на премиера Енрико Лета, ако Берлускони загуби мястото си.

От 1-и август бившият премиер е с ефективна присъда от четири години лишаване от свобода за данъчни измами в особено голям размер, която бе потвърдена през август от последната съдебна инстанция - Върховния касационен съд.

Съгласно действащия закон, който бе приет през декември миналата година, всяко физическо лице с ефективна присъда над две години затвор не може да се кандидатира на избори или, ако междувременно е било избрано, трябва да напусне парламента. Защитниците на Берлускони обаче твърдят, че известният под името „Северино“ закон от 2012 г. не може да бъде прилаган спрямо престъпления, извършени през по-ранен период.

Докладчик на сенатската комисия бе Андреа Ауджело от партията на Берлускони,  който се обяви в защита на партийния лидер с аргументите, че в резултат на амнистия от 2006 г. наказанието е намалено от 4 на 1 година затвор, а самото деяние е извършено преди действащият сега закон за отстраняване от парламента да влезе в сила.

Противоположното юридическо становище е, че тези два довода не са валидни, тъй като амнистията намалява срока на наказанието, но не отменя присъдата, която за Берлускони остава 4 години лишаване от свобода. Освен това амнистията не отменя и другите последици от наказателна присъда, като например отстраняването от парламента.

Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още