IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке срина и европейските борси*

Германският Dax се сви с 2,6%, след като стана ясно, че производствените цени в страната достигат почти 3-годишно дъно

12:39 | 20.06.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бернанке срина и европейските борси*

Европейските фондови пазари претърпяват резки спадове в четвъртък, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви късно снощи, че централната банка на САЩ може да ограничи темпа на покупки на държавни облигации по-късно тази година, съобщава MarketWatch.

Европейският бенчмарк Stoxx Europe 600 e надолу с 1,96 на сто до 288,64 пункта, затвърждавайки тридневната си тенденция на понижение.

Британският индекс FTSE 100 се понижава с 2,05% до 62247,99 пункта. Френският CAC отстъпва с 2,34% до 3768,49 пункта, докато основният германски индикатор DAX 30 се срина с 2,6% до 7986 пункта и падна под психологическата граница от 8000 пункта.

Пониженията в Европа следват слабата сесия в Съединените щати в сряда, където пазарите бяха разтресени от коментарите на Бернанке. Председателят на Фед заяви, че Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) очаква ограничаване на 85-милиардната месечна програма за изкупуване на активи от страна на Фед, ако икономическите данни продължават да подкрепят прогнозата на централната банка.

"Бен Бернанке сподели някои интересни позиции относно количествените улеснения. Това е един нетрадиционен инструмент на монетарната политика, който може да има и нежелани ефекти", отбелязват анализатори на Danske Bank.

Добивните компании в Европа отчитат сериозни отстъпления, след като стана ясно, че производствената активност в Китай се забавя през юни. Предварителните данни на изготвяния от HSBC PMI индекс показват понижение до 48,3 пункта, което е най-ниският резултат в последните 9 месеца.

Акциите на листнатата в Лондон Rio Tinto са надолу с с 4,41 на сто, докато при BHP Billiton спадът е с 3,84%.

Ценните книжа на банковите институции във Великобритания също бележат отстъпление, след като Централната банка на Англия обяви, че пет от най-престижните банки в страната имат капиталов недостиг в размер на 27,1 млрд. паунда. Акциите на Barclays се сриват с 2,87 на сто, докато при Royal Bank Scotland Group отстъплението е с 1,1%.

Междувременно германските власти обявиха, че производствените цени в страната са се понижили за четвърти пореден месец през май, достигайки в близост до 3-годишно дъно.

Производствените цени в Германия през май са спаднали с 0,3% в сравнение с април според данните на Федералната статистическа служба във Висбаден. За сравнение повечето водещи анализатори очакваха нулев растеж. Цените на производител от своя страна се са увеличили с 0,2% спрямо година по-рано.

Цените на потребителски стоки са нараснали с 2,1% на годишна база. Най-голям ръст е отбелязан при маслото и пресния хляб, които поскъпват съответно с 40% и 3,5 на сто спрямо година по-рано.

* Данните са актуални към 11:40 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
mvr0306
преди 10 години
Какво ли е чувството като знаеш че всяко изречение от устата ти струва милиарди долари вследствие на движението на акциите и суровините??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 10 години
еми на това се базира борсовата търговия ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
mvr0306
преди 10 години
В какъв свят живеем: Господин Х казал, намекнал, споменал и т.н. нещо си, и изведнъж хоп - борсите с 2% надолу. В реалния живот тези 2% са много милиарди загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
""Бен Бернанке сподели някои интересни позиции относно количествените улеснения. Това е един нетрадиционен инструмент на монетарната политика, който може да има и нежелани ефекти", отбелязват анализатори на Danske Bank."Количествените улеснения НЕ са никакъв "нетрадиционен инструмент на монетарната политика", а са част от теорията на Кейнс за печатане на пари!!!Да не намесваме въобще монетарната теория!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още