IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit ще остави висящ статута на британците, живеещи в ЕС

Над 2 млн. британци живеят в друга държава от общността, сочи статистиката

17:13 | 06.05.16 г. 3
Brexit ще остави висящ статута на британците, живеещи в ЕС

С наближаването на датата за референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) полемиката около казуса се засилва. Освен изчисленията на загубите за икономиката и бизнеса, евентуалният Brexit повдига още един въпрос - за правата на британските граждани, които живеят в друга държава от ЕС.

Над 2 млн. британци живеят в друга държава от общността, сочи статистика, цитирана от германското издание The Local. Те имат правата на местните граждани – да работят, купуват имоти, да започнат собствен бизнес и да се възползват от социални привилегии, като например здравни услуги и т.н.

Излизане на Великобритания от ЕС обаче поставя под въпрос тези права, посочва професорът по право в Оксфордския университет Дерек Уаят.

Накратко – Brexit ще вдигне всичко във въздуха, но без да знаем къде ще се приземим, категоричен е експертът по европейско право Джордж Перец.

Доклад на парламентарната комисия по европейските въпроси в Камарата на лордовете в британския парламент пък показва, че статутът на Кралството при излизане от ЕС ще бъде неясен години наред.

Практиката показва, че подписването на търговски споразумения от страна на ЕС с трети страни обикновено отнема между четири и девет години, посочва The Guardian. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
ко.пел.да.ци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Brexit ще остави висящ статута на британците, живеещи в ЕС"Ми нека да им повиси и на тях , да ги *** у надутите ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още