IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската търговска камара понижи прогнозата си за икономиката на страната

Според Камарата поевтинелият британски паунд не е успял да подкрепи растежа на икономиката

18:09 | 08.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки слабостта си, британският паунд не успява да подкрепи растежа в страната, обяви в петък Британската търговска камара, цитирана от Ройтерс.

Бизнес групата понижи средносрочната си прогноза за икономиката в доклад от петък, позовавайки се на по-слабия от очаквания принос на търговията и умерените потребителски разходи. Инфлацията ще задмине растежа на заплащането до 2019 г., прогнозира Камарата, продължавайки натиска върху средствата на потребителите, който се отрази на резултатите през първото полугодие на 2017 г.

Макар че сривът на паунда след британския вот за излизане от Европейския съюз миналата година помогна да се омекоти част от първоначалното влияние на решението, няма много доказателства, че това води до устойчиво ребалансиране на икономиката. В същото време спадът повишава цените за потребителите, намалявайки разходите им и заплашвайки един от ключовите двигатели на разширяването.

„Става все по-ясно, че спадът в стойността на паунда след референдума за ЕС е нанесъл повече вреди, отколкото е донесъл ползи“, казва Сурен Тиру, икономически ръководител на Камарата. „Приносът на нетната търговия към британския ръст на БВП не се очаква да бъде толкова силен, колкото се очакваше преди, тъй като не виждаме много доказателства, че обезценяването на паунда значително подкрепя външната позиция на Великобритания“.

Низходящата корекция от Камарата на оценката за нетния търговски принос се базира основно на нарастващата прогноза за ръст на вноса. В същото време няма много сигнали, че потребителите се отказват от международни стоки въпреки нарастващите им цени. Това съответства на текущото положение във Великобритания, където нетната търговия не е допринесла за растежа през второто тримесечие.

По-евтина валута не означава автоматично бум на износа, независимо дали някои политици и коментатори искат това да се случи“, казва Адам Маршал, генерален директор на Камарата. „Нарастващите първоначални разходи за правене на бизнес във Великобритания, несигурността около Brexit и ограниченията в резултат на пропуски в уменията и лоша инфраструктура заедно надвишават всички ползи от скорошното обезценяване на паунда“.

Растежът на британската икономика се забавя през 2017 г., като данни от проучвания показват, че резултатите ще се повторят и през третото тримесечие, твърди IHS Markit. Макар че Камарата леко повиши оценката си за растежа за 2017 г. до 1,6% от 1,5%, прогнозите за 2018 и 2019 г. са намалени с по 0,1 пр.п. до съответно 1,2% и 1,4%.

Прогнозите са базирани на „сравнително плавното“ излизане от ЕС и „по-внезапно напускане вероятно ще доведе до много по-забележително отслабване на икономическите условия“, посочва Тиру.

Според Камарата Английската централна банка ще повиши лихвените проценти до 0,75% до края на 2019 г., като първото повишение от 25 базисни пункта ще се случи през третото тримесечие на 2018 г. - две тримесечия по-късно спрямо предишната прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още