IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел с още една стъпка към одобрението на фонда за стратегически инвестиции

Регламентът за фонда се планира да влезе в сила от юли, а първите операции да бъдат одобрени още през септември

16:55 | 09.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Брюксел с още една стъпка към одобрението на фонда за стратегически инвестиции

Комитетът на постоянните представители в Европейския съюз (ЕС) одобри от името на Съвета на ЕС компромисното споразумение за европейския фонд за стратегически инвестиции, който е в основата на Плана за инвестиции за Европа (Планът „Юнкер“), съобщават от Съвета на ЕС.

Така на практика се проправя пътя новите инвестиции по линия на фонда да започнат още в средата на тази година, допълват от Съвета. 

Фондът има за цел да стимулира участието на частни инвеститори в широка гама от нови инвестиционни проекти.

Европейският фонд за стратегически инвестиции ще се съсредоточи върху инвестирането в широк кръг сектори, включително инфраструктура, енергетика, научни изследвания и иновации, широколентов интернет, и образование. Освен това фондът ще подкрепя малкия и средния бизнес (главно чрез Европейския инвестиционен фонд).

Фондът ще разполага с 16 млрд. евро под формата на гаранция от бюджета на ЕС и с 5 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка.

По оценки на Европейската комисия фондът ще може да постигне общ мултиплициращ ефект от 1:15 и по този начин ще генерира инвестиции на обща стойност от близо 315 млрд. евро. Т.е. ако фондът използва 1 евро публични средства, то ще генерира 12 евро от частни инвеститори и 3 евро от ЕИБ. Точният размер на мултиплициращия ефект ще бъде различен за всеки проект. 

Фондът ще бъде създаден в рамките на ЕИБ по силата на споразумение между ЕИБ и EK. Той ще оперира за първоначален инвестиционен период от 4 години. Преди този период да изтече, Европейската комисия ще направи независима оценка, която ще покаже дали фондът е постигнал целите си. Въз основа на заключенията Брюксел ще решава дали да организира нов инвестиционен период, да преструктурира фонда или да го прекрати.

Финансирането от ЕС ще дойде от пренасочване на субсидии от Механизма за свързване на Европа (транспортни, енергийни и цифрови мрежи) и програмата Хоризонт 2020 (научни изследвания и иновации), както и неизползваните маржове в годишния бюджет на ЕС.

Страните членки на ЕС могат да допринасят за гаранциите или за паричните средства.

До 24 юни се очаква новият регламент за фонда да бъде гласуван на първо четене от Европейския парламент. След това той трябва да бъде одобрен и от Съвета на ЕС. Целта е регламентът да влезе в сила през юли, а първите операции да бъдат одобрени през септември тази година.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още