IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е лидер в ЕС по дял на децата, отглеждани само от родителите си

Едва 11% от децата до 3-годишна възраст са обхванати от детски заведения, сочи статистиката на Евростат

17:23 | 13.05.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За 73% от децата на възраст до 3 години у нас се грижат само родителите, сочи статистиката на Евростат за 2015 година, публикувана по повод Международния ден на семейството (15 май). Това е най-високият процент сред държавите от общността.

Родителите в ЕС могат да се възползват от различни възможности и помощ за отглеждане на децата – детски градини и центрове - или т.нар. официални грижи, както и неформалната помощ от страна на различни членове на семейството, приятели и съседи. Според данните на Евростат само родителите се грижат за 50% от децата на възраст до 3 години в общността, а 28% са обхванати от официалните грижи.

Висок е делът на децата, които се обгрижват само от своите родители, в Латвия (70%), Унгария и Словакия (68%). На обратния полюс е Холандия (23%), Дания (30%) и Кипър (32%).

От статистическата служба на ЕС припомнят, че една от целите на общността е 33% от децата на тази възраст да бъдат обхванати в детските заведения, за да могат майките им спокойно да се върнат на работа. Само 10 държави от общността изпълняват тази препоръка – Дания (70% от децата), Швеция (56%), Белгия и Люксембург (по 49%), Холандия и Португалия (по 45%), Франция (40%), Словения и Испания (по 37%).

У нас този процент е едва 11%. Националната статистика може би дава един от отговорите на този нисък процент – осигуреността на местата в детските ясли към края на 2015 година е 16,2 на 100 деца до 3-годишна възраст. Най-ниска тя е в област Сливен – едва 8,7 места на 100 деца, а най-висока е в Габрово – 26,3 места на 100 деца.

България обаче не е единствената държава, в която броят на децата в детските заведения е под препоръчаните цели - в Румъния например едва 3% от децата са в детски ясли, а 55% се отглеждат само от своите родители. В Полша и Чехия за 68% от децата се грижат само техните родители и само 5% ходят в детско заведение. 

По данни на Евростат към края на 2014 година в ЕС живеят 15,5 млн. деца на възраст под 3 години. В периода 2000 – 2014 година броят им се увеличава с 1,2 на сто. Данните за България също показват ръст – от 1 на сто до малко над 200,5 хил. През 2010 година обаче децата под 3-годишна възраст у нас са били почти 211 хил.

Значително увеличение на децата в периода 2000 – 2014 година се отчита в Ирландия (34,5%), Швеция (27,6%) и Словения (21,4%). В същото време най-рязко намаляват децата в тази възрастова група в Румъния (-21,5%) и Португалия (-20,3%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
абе misantrope тва е много хубаво, че родителите си гледат децата, ааа кой работи ?!? Само мъжа в семейството ли как става тая раота щото нит "на Запад" нит "на Изток" става тоя филм да работи само 1 член от семейството и да смогват нещо малко се разминават нещата, че уж сме били добрее, че сме напредвали и същевременно си гледаме децата сами ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
"осигуреността на местата в детските ясли към края на 2015 година е 16,2 на 100 деца до 3-годишна възраст."***, от тия деца до 3 год. на ясла се ходи след 1 год, Та.. трява да поизвадите малко от знаменателя. Иначе...като са осигурени та какво? Осигурени са със зелева супа за обяд, ***, злобни всемразещи учителки и лели, на които им плащат толкова малко, че мразят буквално всичко, вкл. себе си и са заинтересовани основно как да завлекат храна у дома на прасето. Изключенията са под 5% от личния състав.И накрая, на ЕС мога да му кажа един о!о Няма нищо по-хубаво от това, за детето да се грижат родителите му, стига да могат. Хайде стига с тая еманципация и женски кариери. Най-висшето постижение и призвание и удовлетворение за една жена е да е майка и жена. Оставете ги какво ви разправят разни стари моми меринджейки, бас държа че веднага биха разменили кариерата си за дете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още