IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора по спад на доходите сред страните извън Еврозоната

В 15 страни членки на ЕС рязко е спаднал средният разполагаем доход на домакинствата, според Евростат

09:32 | 27.05.13 г. 4
България е втора по спад на доходите сред страните извън Еврозоната

В близо 15 страни членки на ЕС рязко е спаднал средният разполагаем доход на домакинствата в национална валута, сочи доклад на Евростат за промените в доходите на населението на Евросъюза.

Според анализа на европейската статистика най-рязко е спаднал доходът на семействата в Гърция - с 12,3 на сто, като средните годишни доходи за домакинствата в южната ни съседка се изчисляват на около 11 хиляди евро годишно, съобщава БТА.

От страните в Еврозоната най-рязък спад е отчетен в Испания - 5,8 на сто (при 12 500 евро среден годишен доход в домакинствата), в Португалия - с 4,1 на сто (при 8 500 евро среден годишен домакински доход), във Франция - с 2 на сто (при 20 хиляди евро среден годишен доход), в Италия - с 1,4 на сто (при 16 хиляди евро среден годишен доход на домакинствата) и др.

От страните, които още не са въвели в употреба еврото, най-драстичен спад е регистриран и в Исландия - 9,7 на сто. Следват България - спад с 6,6 на сто при среден годишен доход на домакинствата от 5 674 лева, Латвия - спад с 6,1 на сто, Естония - спад от 4,4 на сто и др.

В по-голямата част от страните на ЕС средният разполагаем доход е паднал и за безработните - в Гърция спадът на доходите на безработните е с 15,2 на сто, в България - с 12,2 на сто, в Естония - с 8,9 на сто, в Италия - с 8,8 на сто, в Испания и Латвия - с по 8,7 на сто.

Доходите на безработните обаче са нараснали в Дания - с 5,8 на сто, в Полша - с 4,3 на сто, във Финландия и Германия - с по 4 на сто. Отново лидер в ЕС по средни годишни доходи на домакинствата е Люксембург - 32 500 евро на домакинство, Великобритания - по около 28 000 евро, Финландия и Австрия - по 21 000 евро, Белгия, Холандия и Дания - по 20 000 евро и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Estor
преди 10 години
Някой може ли да даде връзка към доклада на Евростат? На сайта им не намирам доклад с такива данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Исландия я цитират, защото имаше предложения и ние да последваме "Исландския модел". И ако се съди по това как им спадат доходите на исландците явно вече сме започнали да го следваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Rumen_
преди 10 години
Интересно Исландия защо я цитират, след като няма нищо общо с ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Трудно е наистина ба биеш цяла Европа в копаенето на дъното, когато си вече затънал по-дълбоко от всички останали, но ние "геройски" не се предаваме и сме твърдо решени да сме лидери в надпреварата към бедността и мизерията - за всички БГ политици - УРА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още