IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подкрепя Гърция в миграционната криза с граничен кораб и 32 служители

Корабът "Обзор" ще участва в операцията на "Фронтекс" до март 2016 г.

14:39 | 31.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: МВР</em></p>

Снимка: МВР

Граничният полицейски кораб "Обзор" 525 започна участие в съвместни оперативни действия в района на Източното Средиземноморие, съобщиха от МВР.

През декември Гърция е изпратила до агенция "Фронтекс" искане за съдействие във връзка със засиления миграционен натиск. Южната ни съседка е посочила необходимост от техническо оборудване - патрулни кораби за открито море, кораби за крайбрежно патрулиране, патрулни лодки, хеликоптери, термовизионни камери, патрулни автомобили, както и от служители от Европейските екипи за бърза гранична намеса, уточняват от МВР.

В отговор на искането "Фронтекс" е взeла решение за развръщане на Европейските екипи за бърза гранична намеса на територията на гръцките острови Лесбос, Хиос, Самос, Кос и Лерос, които са най-силно засегнати от нелегалната миграция, се посочва в съобщението.

Главната дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) е предложила в подкрепа на Гърция в района на Източното Средиземноморие да бъде изпратен гранично-полицейския кораб "Обзор" 525. В края на декември "Фронтекс" одобри участието на кораба с екипаж 20 служители в района на остров Лесбос.

Корабът "Обзор" ще участва в операцията на "Фронтекс" до март 2016 година.

ГДГП ще подкрепи Гърция и чрез изпращане на 10 служители за гранично наблюдение, един специалист за установяване на националност и един служител за снемане на пръстови отпечатъци. Подкрепата на европейските гранични служби цели да се осигури контрол на нелегалния миграционен поток през територията на другите държави-членки на ЕС и да се противодейства на трансграничната престъпност, се посочва в съобщението.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още