IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup: Инвестиционните банки в Европа отчитат загуби заради преструктуриране

Европейските банки се опитват да въведат промени, започнати от американските им конкуренти още преди години

16:08 | 27.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските инвестиционни банки вероятно ще отчетат по-слаба печалба заради разходи за преструктуриране през четвъртото тримесечие, опитвайки се да въведат промени, започнати от американските им конкуренти още преди години, заяви Citigroup, цитирана от Bloomberg.

Deutsche Bank, Credit Suisse и UBS ще отчетат загуби за трите месеца до края на декември, а Barclays вероятно ще „излезе на нулата“, пишат Андрю Комс и Николас Хърман в доклад на Citigroup в сряда.

Най-големите посредници на ценни книжа в Европа в момента прилагат редица реформи, предприети от много от американските им конкуренти малко след финансовата криза от 2008 г. Докато икономиките на континента се разрастват по-бавно от тази на САЩ, усилията на банките да намалят разходите се оказаха особено спешни след срива на приходите в резултат на волатилните глобални пазари.

„Очакваме европейските банки да се представят слабо заради структурните тенденции и средствата, заделени за преструктуриране“, пишат анализаторите на Citigroup. Те се базират на ограниченията на левъриджа върху споразуменията за обратно изкупуване, както и на по-силното първично емитиране на ценни книжа от страна на САЩ като цяло.

Credit Suisse може да отчете загуба преди данъците от 3,9 млрд. швейц. франка (3,8 млрд. долара) включително отписване на стойността на инвестиционната банка за 3,2 млрд. франка. UBS пък може да отбележи загуба преди данъците от 260 млн. франка заради разходи за преструктуриране и правни разходи, казва Citigroup. И двете банки трябва да представят резултатите си следващата седмица. Представители на четирите европейски банки отказват да коментират доклада.

Deutsche Bank съобщи миналата седмица за загуба преди данъците за тримесечието в размер на 2,7 млрд. евро. Тя ще представи данни за подразделението си за ценни книжа в четвъртък.

Петте най-големи инвестиционни банки в САЩ, включително Citigroup, отбелязаха общ спад на приходите от 4,9% до 24,2 млрд. долара през четвъртото тримесечие на годишна база, сочат данни на Bloomberg.

Приходите на инвестиционното банкиране на UBS ще отбележат спад от 10% през тримесечието на коригирана спрямо долара база, Credit Suisse ще отчете понижение от 17%, а Deutsche Bank – от цели 25%, твърди Citigroup.

Barclays заяви миналата седмица, че приходите на инвестиционното банкиране ще останат „като цяло без промяна“ през 2015 г. спрямо предишната година. Това означава, че за четвъртото тримесечие банката отчита спад от 11%.

Още по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още