IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank и призракът на придобиването

Според източници на германската телевизия n-tv властите в Берлин не биха позволили друга кредитна институция да купи най-голямата германска търговска банка

20:51 | 09.02.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С всеки изминал ден акциите на най-голямата германска търговска банка Deutsche Bank поевтиняват. В момента банката се оценява на по-малко от 20 милиарда евро, като ситуацията не е била толкова зле дори по време на финансовата криза преди седем години, посочва германската телевизия n-tv.

От една страна, новият изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Краян посочва, че състоянието на банката е абсолютно стабилно. От друга страна обаче вложителите губят вяра, че дългогодишното преструктуриране ще бъде успешно и че свитото инвестиционно банкиране може да бъде наново добре позиционирано.

Вместо това се говори за придобиване, посочва n-tv, позовавайки се на свои източници. Самата банка разчита, че политиците и регулаторите в Германия биха попречили на такава мега сделка.

“Тук не става дума за капитализъм, а за обществена политика”, казва източник от управляващата коалиция в Берлин. По думите му Deutsche Bank с централата й във Франкфурт е „символ на национална идентичност“. „При опит за придобиване правителството ще се намеси“, казва той. Друг източник на n-tv, отново от властите, определя евентуално придобиване като изключително опасно, защото това би изложило на риск целия финансов сектор в Германия и представянето му на международните пазари.

Джон Краян, който е на поста от юли, изглежда е бил уверен от Берлин, че няма да се допусне придобиване, посочва n-tv. Неотдавна, след като му беше зададен въпросът за такъв риск, Краян казва: „Това не е нещо, с което в момента се занимаваме особено много“.

Вече не се гледа добре на големи сливания във финансовия сектор. Дори и надзорният съвет на банката не се е занимавал сериозно със стратегии за противодействие, твърди медията, позовавайки се на свои източници във финансовите среди. И все пак n-tv посочва, че още при предшественика на Краян акциите на банката поевтиняваха.

Големият аргумент против сливанията е, че колкото е по-голяма банката, толкова по-голям става и рискът да се наложи тя да се спасява, при това от данъкоплатците, т.е. да попадне под строги регулации в качеството си на системно важна финансова институция, какъвто е етикетът в САЩ. Със своите 100 000 служители и активи на стойност близо 2 трилиона евро Deutsche Bank попада сред 30-те големи банки в света, които се считат за системно важни и чиито евентуални проблеми имат потенциала да предизвикат сътресения в глобалната финансова система.

И все пак политическите инструменти за предотвратяване на придобиване са формално ограничени, тъй като последната дума има Европейската централна банка (ЕЦБ). И дали членовете на борда биха одобрили придобиване, ако знаят, че политиците няма да го допуснат, пита n-tv.

Опозицията в Берлин също смята Deutsche Bank за специален случай, който не може да се сравнява с Commerzbank, която няма същата международна тежест. Своеобразната защита за най-голямата германска търговска банка обаче не означава, че политиците са доволни. „Евентуално придобиване би било признание за срива на банката“, казва опозиционен политик и дългогодишен член на финансовата комисия в Бундестага, пожелал анонимност.

Освен това вече е доста срамно, че експортна икономика няма друга германска кредитна институция на своя страна освен Deutsche Bank, коментират в коалиционните среди.

Топмениджъри на компании в основния индекс DAX също биха искали да разчитат на германска банка при бизнеса си в чужбина и евентуално придобиване от страна на чуждестранна кредитна институция никак няма да им хареса.

Още коментари вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Ти мислиш, че не го правят ли?Къде отиват финансовите инжекции които налива ЕЦБ в Бундесбанк?Да, но това състояние на КОМАНДНО ДИШАНЕ не може да продължи вечно, защото останалите страни членки на ЕС наблюдават случващото се като деца мащехата. НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДПРИЕМЕ Собствениците и големите длъжници на банката които са я превърнали във финансова пирамида знаят как по примера на КТБ да придобият ОБЕЗЦЕНЕНИТЕ активи на банката Вижте как единият от акционерите на КТБ прикриващ се зад абвиатурата ВТБ придоби тези месеци Виваком с един фиктивен залог и търг в който главни действащи лица са царските *** братя Милен и Георги Велчеви и разбира се царския приятел Спас РусевНа коя ли яхта са обсъждали този най голям за историята на България грабежВижте как длъжника на КТБ комсомолския секретар на младежкото НДСВ - ДИЛЯН ПЕЕВСКИ се превърна от кредитополучател в най големият собственик на ОБЕЗЦЕНЕНИ АКТИВИ на банката!"ЦАРЯ" и неговите лакеи продължават да ни гъбарят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Иване, къде си да ни кажеш за сгрешената парична система?Хайде, работното ти време не започна ли от 08:00?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
Интересно защо изобщо стана публично това а не ецб ва я спаси тайно като напише нужната цифра от компа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Този европейски ТИТАНИК ще се нуждае от трильони с които да се попълват декапитализираните му активи.Ако ЕЦБ извади тези пари, ще ревнат вкупом гърци , италианци, испанци ..Това направо ще е краят на ЕС!Предстои голяма забава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Двамата водещи от Boom&Bust във Bulgaria ON AIR представят Красимир Петров станал професор в САЩ ,който обяснява всичко ,за свързаноста на дълговете от което се получава ефекта на доминото т.е. срив на финан.система и хаос - https://***.youtube.com/watch?v=cEoSpRapUdEпарадоксално но спасяването е по-малкото зло и аз мисля ,че умишлено го направиха знаейки прекрасно ,че трябва да бъдат спасени иначе става страшно Милтън Фрийдман - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Германия бе и един от основните виновници за банковия хаос връхлетял европейските страни, в това число и Гърция. Спасяването на Гърция пък беше неизбежно действие, от гледна точка на банковите интереси, както от Германия, така и от Франция...банките базирани в еврозоната, към май 2010г. имаха 206 млрд. долара експозиции в Гърция, но цели 727 млрд. долара към Испания - http://brain-workshop.org/zashto-gyrciya-ne-falira/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Повечето финансови експерти са убедени, че американската JP Morgan е с най-голямо дериватно задължение (през четвъртото тримесечие на 2012 г. с 69,5 трилиона долара).Но през месец март 2013 г. се оказа, че банката с най-голям дериватен дълг не се намира в САЩ, а в сърцето на Европа, по-точно във Франкфурт, и се нарича Deutsche Bank. Става дума за 55,6 трилиона евро (преизчислено дава 72,8 трилиона долара), с 2 трилиона повече от JP Morgan.Това е и основната причина, заради която през последните четири години Германия и Европейската централна банка правят всичко възможно да не се стигне до ефекта на доминото от колапса на банките. Това ще е краят на Еврозоната, на еврото и на Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
deant
преди 8 години
аз залагам за спасяване от ЕЦБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Активи на стойност близо 2 трилиона ? и оценка по-малка от 20 милиарда ? - това си е чиста ФИНАНСОВА ПИРАМИДА, която собствениците й са сложили на тренажора за разфасоване. Deutsche Bank ГРЪМНА, и въпроса е не дали , а кой ще я спасява - ДЪРЖАВАТА , ЕВРОПА ИЛИ ЩЕ БЪДЕ ЗАКУПЕНА НА БЕЗЦЕНИЦА ОТ НЯКОЯ ЧУЖДА /китайска или американска/ БАНКА.ЗАЛАГАМ НА ХИПОТЕЗАТА ЗА ЗАКУПУВАНЕ ОТ АМЕРИКАНСКА БАНКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Тая банка се знаеше, че е фалирала още от 2008г, когато цената на акциите и се срина с над 50%, но сега сривът гони 80%. Много ясно, че след като даваш щедри кредити на такива като Гърция, Испания, Ирландия и Поргугалия ще сърбаш попарата после. Фалитът на DB е въпрос може би на седмици... Тъй като това е най-голямата банка в Европа може да повлече цяла Германия заедно с нея и Германия да се нареди Гърция на опашката за помощи от Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още