IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде стига цинизмът на Европа по отношение на Либия?

Само преди две години страни от Европейския съюз са отпуснали лицензи на стойност 160 млн. евро за износ за Либия на малки оръжия и екипировка за заглушаване на електронни устройства

10:23 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Докъде стига цинизмът на Европа по отношение на Либия?

Само преди две години страни от Европейския съюз са отпуснали лицензи на стойност 160 млн. евро за износ за Либия на малки оръжия и екипировка за заглушаване на електронни устройства, показват данни от доклад на ЕС, цитиран от Euobserver.

Според доклада на ЕС за износа на оръжия, публикуван през януари и касаещ 2009 г., страните членки са отпуснали общо лицензи за износ за Либия на стойност 687,6 млн. евро през разглежданата година. По-скорошните данни за износа за страната са непълни.

През 2009 г. Малта е отпуснала лицензи и е осъществила доставки на малки оръжия за Либия за 79,7 млн. евро, показват данните. Белгия е отпуснала лицензи за 18 млн. евро, а България – за 3,7 млн. евро.

Германия е лидер по лицензи за екипировка за заглушаване на електронни устройства с отпуснати разрешения на стойност 43,2 млн. евро, следвана от Великобритания (за 20,7 млн. евро) и Италия (за 1 млн. евро).

В понеделник представители на ЕС заявиха, че заглушаването на сигналите на мобилните телефони, на интернет връзките и GPS услугите от страна на либийските власти възпрепятства опитите за евакуиране на приблизително 5000 жители на ЕС.

Италия пък „води“ по продажби на военни самолети с лицензи на стойност 107,7 млн. евро за самолети, а Франция и Португалия са отпуснали такива лицензи за съответно 17,5 млн. евро и 14,5 млн. евро.

Пол Холтъм, експерт по контрола върху оръжията към шведската неправителствена организация Sipri, коментира, че Русия е традиционен доставчик на оръжия за Либия, но ЕС се е включил в този бизнес, след като ООН отмени през 2003 г. наложеното на Либия ембарго за доставка на оръжия. Тогава висши представители на британските, френските и италианските власти са започнали да пътуват до Либия с делегации от ръководители на компании от оръжейния и петролния сектор.

Все пак европейските правителства не винаги са толкова цинични, колкото внушават данните от доклада. През 2009 г. Белгия, в отговор на протести на неправителствени организации, е отнела лиценз на компанията FN Herstal за доставка на малки оръжия на стойност 11,5 млн. евро за елитните части на армията на Муамар Кадафи и за полицията.

През 2008 г. пък Великобритания е блокирала доставка от страна на компанията York Guns на 130 хил. автомата Калашников за Либия с мотива, че те може да бъдат препродадени на воюващите формирования в Судан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още