IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБО: Държавите от ЕС да тестват финансовите си системи за кибер рискове

Кибер сигурността се е превърнала във важен въпрос за страните членки, коментира председателят на регулатора Андреа Енриа

16:50 | 27.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Председателят на Европейския банков орган Андреа Енриа. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейския банков орган Андреа Енриа. Снимка: архив, Ройтерс

Националните власти на страните членки на Европейския съюз (ЕС) трябва да подложат на стрес тестове своите финансови институции, за да проверят дали са изложени на кибер рискове. Това коментира пред Ройтерс в китайската столица Пекин председателят на Европейския банков орган (ЕБО) Андреа Енриа.

Той предупреди, че на банките може да се наложи да държат допълнителен капитал като буфер за това, което описа като назряваща заплаха.

Според него кибер сигурността се е превърнала във важен въпрос за страните членки на ЕС. Енриа призова местните регулатори да подложат банките на стрес тестове, за да разберат какви са потенциалните рискове.

„Не бих разиграл масов сценарий с кибер атака за 28-те държави членки по едно и също време“, коментира той. „Но ако ме питате дали бих препоръчал на компетентните органи да помислят повече в тази насока и дали да проведат подобни стрес тестове, бих отговорил „да““.

Два месеца, след като все още неизвестна група успя да пробие банковата съобщителна мрежа SWIFT и да открадне 81 млн. долара от Централната банка на Бангладеш, глобалната финансова система все още е смаяна.

Случилото се през февруари накара ръководителя на Федералната комисия по ценните книжа и фондовите борси на САЩ Мари Йо Уайт да предупреди, че кибер сигурността е най-големият риск, пред който се изправя финансовата система.

ЕБО действа като общ регулаторен орган в ЕС, като създава и координира правилата за банките в 28-членния блок.

Освен това кибер рисковете ще бъдат включени в правилата на ЕС, касаещи размера на капитала, който банките трябва да държат, за да се предпазят от подобни рискове, включително и при проблеми с информационните системи. Конкретните насоки за риска, свързан с информационно-технологичните системи, ще бъдат публикувани по-късно през годината, пояснява Енриа.

Италианецът е в Пекин, за да се срещне с представители на Централната банка на Китай и банковите регулаторни органи. Разговорите са в посока лоши кредити, печалба на банките и референдума на Великобритания за излизане или оставане в ЕС.

Европейските и китайските власти проучват възможностите за това дали по-формални споразумения за сътрудничество биха били от полза, тъй като все повече китайски банки оперират в Европа, а европейски банки разширяват присъствието си в азиатската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Ххаха, какво вече ИДИЛ разполага с обучени хакери на топ-ЦРУ-ниво, които с лекота пробиват всякакви банкови онлайн трезори? Ха-ха-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още