IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ повдигна духа на пазарите в Европа

Програмата за количествени улеснения ще осигури значителна подкрепа на акциите, според анализатор

19:33 | 05.03.15 г.
ЕЦБ повдигна духа на пазарите в Европа

Европейските акции приключиха днешната сесия с повишения, след като Европейската централна банка обяви, че изкупуването на облигации стартира на 9 март.

Регионалният Stoxx Europe 600 добави 0,8% до 391,61 пункта, като акциите в състава му записаха силни ръстове в последните два часа от търговията, пише Bloomberg. По-рано индексът спадаше с 0,2% заради по-слабите от очакваното данни за производствения сектор в еврозоната.

Индексът изтри над 1% през предходните два дни, след като достигна седемгодишен връх през миналата седмица, заради спада на акциите на енергийните компании и банките. Това беше и най-големият двудневен спад от началото на годината.

В Германия DAX 30 се повиши с 1% до 11 504 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,6% до 6 961 пункта, а във Франция CAC 40 нарасна с 0,95% до 4 964 пункта.

“Данните за европейската икономика са смесени, но коментарите по програмата на ЕЦБ  са във фокуса на пазарите”, коментира пред информационната агенция Кийт Боуман от Hargreaves Lansdown Plc в Лондон. Той обаче изразява оптимизъм за европейските пазари, тъй като програмата за количествени улеснения на Централната банка ще им осигури значителна подкрепа.

Акциите на Standard Chartered поскъпнаха с 5,1%, след като банката обяви, че ще набере достатъчно капитал, за да остави дивидентът непроменен, въпреки спада на печалбата за цялата 2014 г. Бордът на директорите на банката няма да получи бонуси за 2014 г.

Пазарната оценка на ING Groep NV се увеличи с 1,2%, след като банката обяви, че продава дела си във Voya Financial Inc., като така ще финализира излизането си от компанията.

Същевременно акциите на производителите на суровини се понижиха с 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още