IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще продължи с улесненията до септември 2018 г., прогнозира експерт

Старши икономистът за Европа в Standard Chartered Bank Сара Хюин смята, че във времето можем да видим намаление на предлагането

17:55 | 23.10.17 г.
ЕЦБ ще продължи с улесненията до септември 2018 г., прогнозира експерт

Трябва да се вслушаме в сигналите, получени досега от Европейската централна банка (ЕЦБ). Миналата седмица получихме сравнително добри насоки какво трябва да очакваме. Поне до септември 2018 г. и евентуално до декември ще продължи намалението наполовина на изкупуването на облигации – до 30 млрд. евро на месец.

Това е мнението на Сара Хюин, старши икономист за Европа в Standard Chartered Bank, която коментира пред Bloomberg News програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ и прогнозите за увеличение на лихвите, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

„Първото увеличение на важните за пазара лихвени проценти няма да се случи до първото тримесечие на 2019 г., дори вероятно и по-късно", смятат в Standard Chartered.

Хюин сравни ситуацията пред ЕЦБ с тази в Япония – инфлацията е твърде ниска и затова централната банка там не прибързва със затягане на политиката, тъй като не иска да предизвика шок на пазара, както и да спре гъвкавата политика.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още