IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EFSM ще може да подпомага всички държави от ЕС

Страни от еврозоната ще получават пари от фонда, ако гарантират компенсации за държавите извън нея

16:47 | 04.08.15 г. 4
EFSM ще може да подпомага всички държави от ЕС

Европейският механизъм за финансова стабилност (EFSM) ще може да подпомага и държави, които не членуват във валутния блок, съобщават от Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Съветът днес е одобрил с писмена процедура регламент за изменение на законодателството, с което беше установен фондът, с което става възможно финансовото подпомагане и на държавите извън еврозоната.

Тези промени бяха договорени от лидерите на държавите от ЕС на заседанието им на 17 юли, когато беше решено и Гърция да бъде подкрепена с малко над 7 млрд. евро от EFSM.

Гарантира се също така, че финансова помощ от EFSM страни от еврозоната ще могат да получат, ако предоставят правно обвързващи разпоредби, гарантиращи, че държавите извън еврозоната ще бъдат незабавно и изцяло компенсирани в резултат от неизпълнение от страна на бенефициента да изплати финансовата помощ.

Подпомаганите държави ще могат да предоставят обезпечения или други гаранции на държавите извън еврозоната, предвиждат промените.

Това изискване за компенсации беше поставено от премиерите на България Бойко Борисов и на Великобритания Дейвид Камерън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ЧЕТА И НЕ ВЯРВАМ НА ОЧИТЕ СИ!ЗА КАКВО "изменение на ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, с което беше установен фондът" ИДЕ РЕЧ?АВТОРИТЕ НА СТАТИЯТА СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ВНУШАТ, ЧЕ В ЕС ИМА КОНСТИТУЦИЯ, ЗАКОНИ И ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!!Извинявайте, но в ЕС няма ЗАКОНОДАТЕЛСТВО защото няма закони и конституция.EFSM е паралелна на МВФ финансова структура работеща на принципа на взаимоспомагателната каса.За такива като нас стоящи в *** на ЕС има изискване да "предоставят обезпечения или други гаранции".Това изискване не важи за БОГОИЗБРАНИТЕ от ЕС държави като Германия и Франция!!Системата на ЕС и ЕЦБ е колониалнДори когата се налага да се ползват средствата от EFSM ние ползваме предоставените на БОГОИЗБРАНИТЕ НАРОДИ квоти с държавни гаранции и обезпечения!И ТУК НЕ СМЕ РАВНОПОСТАВЕНИ!ЧРЕЗ ЕС НИЕ СЕ ПРЕВЪРНАХМЕ В КОЛОНИЯ НА ГЕРМАНИЯ!ЧИСТЛИВИ ЛИ СТЕ ОТ ТОВА, ЧЕ ОТНОВО СТЕ РОБИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
САЩ - 61 трилиона общ дълг - http://***.usdebtclock.org/#тоест 340% спрямо БВП колкото и в ЕС ,и държ.дълг не проблем - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-1758332851% от проблемите на света идват от лихвата и т.н. финан.спекулации тоест от неолиберализма във финансовият капитализъм и съм обяснил каков да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Кризата от 2008год. беше репетициязащото за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Криза е системна и Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер обяснява добре за акциите ,че са 65% надценени което допълнително ще усложни нещата(коментар 1) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/Проф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) също го казва добре - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще....''- (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Е ква стана тя сега ...тия отвън ше спасяват тия отвътре...*** , че за къф *** трябва въобще да се влиза ? А пък Боко случайно е попаднал на журналята с Камерън...поставил изискване ....топки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още