IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК очаква "Газпром" да подслади предложението си по антимонополното дело за ЦИЕ

Засегнатите държави не харесаха идеите на газовата компания за премахването на изкривяванията на газовия пазар

18:37 | 13.10.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) поиска от "Газпром" още отстъпки, за да прекрати делото за злоупотреба с монополно положение на пазара в Източна Европа, съобщи Ройтерс. Брюксел анализира исканията на засегнатите страни и водеше допълнителни преговори с руския гигант.

След поредния кръг от разговори регулаторът е отправил това искане. Коментарът на руската компания пък е, че е постигнат напредък в процедурата, пише още агенцията.

Работата по намиране на решение, което ще удовлетвори и двете страни, продължава, посочиха и от ЕК, и от "Газпром".
Ако "Газпром" не успее да удовлетвори Брюксел с предложението си, е изправен пред глоба, която може да достигне до 10% от оборота. Идеите на газовата компания за премахването на изкривяването на пазара не срещнаха широка подкрепа в засегнатите страни, което накара ЕК да продължи преговорите.

Една от засегнатите страни е България. Страната ни изпрати своите коментари по предложенията през пролетта. Според коментарите група от засегнатите държави, сред които Полша, настояват за задължителна финансова санкция за "Газпром", с което компанията да компенсира по-високите цени за потребителите в държавите в Източна Европа.

Цените за България и още седем държави са обвързани с цената на петрола, отбелязва Ройтерс. По този начин потребителите в засегнатите държави са плащали по-скъпо за природен газ спрямо потребителите в Германия. Предложението на "Газпром" е цените да бъдат обвързани с друг показател - цените на суровината на газовите хъбове в Европа.

България поиска "Газпром" да направи уточнение за кои хъбове става въпрос. По данни на "Булгаргаз" в момента цената на хъбовете е по-висока от тази, на която купува България. 

Една от неясните точки в предложенията на компанията за България е и възможността за нова входна точка на природния газ, но без повече подробности, което също накара страната ни да поиска повече обяснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Когато имаш само един доставчик тия мигове и стратегии не вървят. Ще ги осъдиш 1 път и после ще ти начислят глобата три пъти в цената на доставките за следващите години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Съгласен съм. Имай в предвид обаче, че Словакия спечели 200 милиона долара от кризата през 2009 години. Заведе си дело при прекъсване на газоподаването и Газпром клекна на извънсъдебно споразумение. Ние и тогава мълчахме и нищо не взехме. Животът е миг, момче младо. Или вземаш или гориш. Стратегиите не вървят,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Защото правителството предпочита 1 тръба директно от Турски поток да вкарва газ на новите ниски цени, а ние да си го препродаваме за колкото намерим добре.Ердоган се бори за същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 6 години
България е единствената страна, която не иска финансови компенсации. Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още